Ugrás a tartalomra
Pixabay/pixel2013/illusztráció

A cápabölcsőket is felforgatja a klímaváltozás

2021.01.15
14:10
Forrás
www.elobolygonk.hu
Tudósok a Nagy-korallzátony élővilágát vizsgálva figyeltek fel arra, hogy a sekélyebb vizekben élő szemfoltos bambuszcápa szaporodása szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen a tengervíz hőmérséklete.

A nem elevenszülő, hanem ikrarakó faj utódai ugyanis bőrszerű tokkal borított tasakokban töltik életük első pár hónapját, melegebb vízben azonban az optimálisnál hamarabb elhagyják a fejlődésüket és megerősödésüket biztosító burkot.

A cápabébik megszokott körülmények között 125 nap, kicsit több, mint négy hónap után bújnak ki a tojásukból. Melegebb vízben azonban legfeljebb 100 napig bírják, így bár kifejlődnek, de elesettebbek lesznek, mint normális ütemben fejlődő társaik.

A kísérlettel igazolt jelenség a kutatók szerint nem csak a cápák szempontjából aggasztó: a cápák ugyanis, mint ragadozók, a gyengébb vagy sebesült egyedek kiszűrésével fontos szerepet játszanak a zsákmányként szolgáló fajok populációinak karbantartásában, elősegítik, hogy az életképesebb példányok örökítőanyaga maradjon fenn.

A bambuszcápák sorsa attól függ, hogy képesek lesznek-e új élőhelyet keresni vagy adaptálódni a megváltozott körülményekhez. Azonban a gyorsan zajló klímaváltozás egyik lehetőségre sem feltétlenül hagy időt.

cápabölcső
klímaváltozás
szaporodás
víz
felmelegedés

Most

17:31, Frissítve: 17:36

Beléphetnek Magyarországra az ott érettségiző diákok

Beléphetnek Magyarország valamennyi megnyitott határátkelőhelyén azok a külföldön tartózkodó diákok, akik az érettségi vizsgán történő részvételüket igazolni tudják az intézmény vizsgabehívójával, május 2-a és 26-a, valamint június 2. és 26. között.
16:19, Frissítve: 17:29

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!