Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Csaknem hétszáz bormintából kóstolgathattak Temerinben

2019-01-20
08:17
2019-01-20
16:35
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták azokat a borkülönlegességeket, amelyekkel öt ország termelői neveztek be a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre. A Temerini Kertbarátkör rendezvényének több mint ezer látogatója volt.

A vörös, a fehér és a rosé borok mellett olyan borkülönlegességeket is kóstolhattak a látogatók, mint a schiller- és a csemegebor, de 50 különböző gyümölcsbor is sorakozott a temerini Sportcsarnokban felállított pultokon.

A hazaiak mellett Romániából, Horvátországból, Moldvából és Magyarországról is érkeztek termelők. Janek György, borász, Zenta: „A temerini borfesztivál szerintem Szerbiában a legnagyobb, lehet, hogy még nagyobb körzetben is, és nagyon komoly munka folyik, azt látom.”

Balázs István, borász, Jánoshalma, Magyarország: „Ez nemzetközileg elismert, és itt a borászoknak a megmérettetése nagyon fontos.”

A nemzetközileg elismert 85 borbíra 172 bronz, 264 ezüst és 159 aranyérmet osztott ki Temerinben, ahol 13 bortermelőnek sikerült kiérdemelnie a Nagy Arany minősítést is. Majoros Tibor temerini borász a különleges technikával készített, 2017-es évjáratú Renascentia, azaz Újjászületés nevű borával jeleskedett: „Három hétig faktikusan le volt konzerválva, le volt zárva a bogyó, és így három hét után került csak a présbe, majd fél éves acéltartályos érlelés után, miután átment az almasav a bomláson, akkor tettem tölgyfahordóba, barrique hordóba, és 9 hónap után, akkor vettem ki a versenyre.”

A Nemzetközi Vince-napi Borverseny a Kárpát-medence egyik legtömegesebb rendezvénye. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Temerin olyan sajátos helyzetben van itt, a Délvidéken, hogy a figyelmünk azért mindig ráirányul erre a településre, hiszen egy központi helyet foglal el, és úgy gondolom, az itt élő magyarságnak nem csak bástyája, hanem kisugárzó ereje is.”

A Temerini Kertbarátkör borversenyét idén a helyi önkormányzat mellett a mezőgazdasági minisztérium is támogatta.

Temerin
borverseny
Vince-napi

Most

15:13, Frissítve: 15:38

Látványosan fejlődnek a péterrévei gazdák

Első ízben tartottak családi napot és mezőgép-kiállítást Péterrévén a VMSZ helyi szervezetének szervezésében. Fő célja a tapasztalatcsere, a mezőgazdaság népszerűsítése és persze a szórakozás volt.
14:52

Szerbia támogatja a hazai vállalatokat

A belföldi vállalatok, amelyek legalább ötven embert foglalkoztatnak, azok viszik előre Szerbiát a fejlődés útján - jelentette ki Siniša Mali a pružatovaci Bibli cégben tett látogatásakor.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.