Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Csaknem hétszáz bormintából kóstolgathattak Temerinben

2019-01-20
08:17
2019-01-20
16:35
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták azokat a borkülönlegességeket, amelyekkel öt ország termelői neveztek be a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre. A Temerini Kertbarátkör rendezvényének több mint ezer látogatója volt.

A vörös, a fehér és a rosé borok mellett olyan borkülönlegességeket is kóstolhattak a látogatók, mint a schiller- és a csemegebor, de 50 különböző gyümölcsbor is sorakozott a temerini Sportcsarnokban felállított pultokon.

A hazaiak mellett Romániából, Horvátországból, Moldvából és Magyarországról is érkeztek termelők. Janek György, borász, Zenta: „A temerini borfesztivál szerintem Szerbiában a legnagyobb, lehet, hogy még nagyobb körzetben is, és nagyon komoly munka folyik, azt látom.”

Balázs István, borász, Jánoshalma, Magyarország: „Ez nemzetközileg elismert, és itt a borászoknak a megmérettetése nagyon fontos.”

A nemzetközileg elismert 85 borbíra 172 bronz, 264 ezüst és 159 aranyérmet osztott ki Temerinben, ahol 13 bortermelőnek sikerült kiérdemelnie a Nagy Arany minősítést is. Majoros Tibor temerini borász a különleges technikával készített, 2017-es évjáratú Renascentia, azaz Újjászületés nevű borával jeleskedett: „Három hétig faktikusan le volt konzerválva, le volt zárva a bogyó, és így három hét után került csak a présbe, majd fél éves acéltartályos érlelés után, miután átment az almasav a bomláson, akkor tettem tölgyfahordóba, barrique hordóba, és 9 hónap után, akkor vettem ki a versenyre.”

A Nemzetközi Vince-napi Borverseny a Kárpát-medence egyik legtömegesebb rendezvénye. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Temerin olyan sajátos helyzetben van itt, a Délvidéken, hogy a figyelmünk azért mindig ráirányul erre a településre, hiszen egy központi helyet foglal el, és úgy gondolom, az itt élő magyarságnak nem csak bástyája, hanem kisugárzó ereje is.”

A Temerini Kertbarátkör borversenyét idén a helyi önkormányzat mellett a mezőgazdasági minisztérium is támogatta.

Temerin
borverseny
Vince-napi

Most

07:30, Frissítve: 07:38

Itt az afrikai meleg

Rendkívül magas hőmérsékletre figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Egyes helyeken ma a csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 fokot is. Erős UV-sugárzás lesz napközben.
21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.