Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csillogás van, karácsonyi hangulat nincs

2019-12-16
13:35
2019-12-16
16:50
Forrás
Pannon RTV
Kilátogattunk a belgrádi karácsonyi vásárba, amelyről kiderült, hogy nem is vásár.

A szerb főváros ünnepi hangulata egyelőre elmarad az európai városokétól, ennek ellenére a Mikulással ott is találkozhatunk, és lehet, hogy még egy-egy kívánságunkat is teljesíti. Sorra jelennek meg a hírek arról, hogy melyik város karácsonyi vására lett a legszebb, legérdekesebb, legmodernebb. Ahogy arról is számos híradás szól, hogy egy-egy városban, például Belgrádban, milyen hamar felkapcsolták az ünnepi fényeket, vagy hogy a korábbi években mennyibe került a főtéren felállított karácsonyfa. Arról azonban kevés szó esik, hogy míg a szerb főváros valóban gyönyörű ünnepi díszekben pompázik minden évben, valószínűleg sosem fog felkerülni a legjobb karácsonyi vásárok listájára. Sokak szerint a belgrádi vásár szegényes és a hangulatát jelentősen rontja, hogy nem kézművesek árulják a termékeiket, hanem tömeggyártott kínai áruval és cukordömpinggel van tele. A kevés különlegesebb terméket áruló bódéban pedig idénymunkások dolgoznak, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mi az ünnep jelentősége vagy hogyan készül a forralt bor, a kürtős kalács vagy a mézeskalács.

A gyerekek azonban semmit sem érzékelnek a rendezetlenségből, a város sétálóutcáján ugyanis több Mikulás is a kívánságaikat lesi, és bármikor rendelkezésre áll egy-egy fénykép erejéig. Ez az év, ahogy a többi is mindig jó és fárasztó a Mikulás számára, mert elég sok jó gyerek van, és a Mikulásnak jól fel kell pakolnia a szánkóját, és elinduljon a jó gyerekek házai felé, és időben odaadja nekik az ajándékot. A mi gyerekeink ugyanis ezt megérdemlik, a mi gyerekeink jók, nagyon jók.
Az úgynevezett újévi vásár, amely már majdnem hatvan éve várja a látogatókat, szintén veszített fényéből az évek alatt, és egyre kevesebben látogatnak ki a belgrádi vásárcsarnokba azért, hogy december közepén is felülhessen a hullámvasútra. A legnagyobb érdeklődés inkább a hüllők iránt volt. Nenad Korićanac, hüllőtenyésztő: Fényképezkednek a gyerekek. Mi már hatodik éve vagyunk itt, az érdeklődés minden évben nagy. Szeretnek fényképezkedni. Inkább arra költenek, hogy kapjanak egy képet, mint hogy felüljenek valamire.
A téli vidámpark december 30-ig látogatható, míg a sétálóutcai árusok még februárban is várják a látogatókat. A szerb főváros szépségeit télen is érdemes megnézni, bécsi vagy budapesti vásári hangulatra azonban senki ne számítson.

vásár
Belgrád
karácsony
hangulat

Most

16:18, Frissítve: 16:28

Sírokat rongáltak meg Csantavéren

Közel száz éves sírokat rongáltak meg ismeretlenek a hétvégén Csantavéren. A helyi kistemető sírköveiben tetemes kárt okoztak a tettesek. A helyieket megdöbbentette és megrázta az eset.
13:13, Frissítve: 16:08

Idén silányabb a nád minősége

A ködös, nyirkos időjárás miatti kényszerszünet után újraindult a nád vágása Erzsébetlak környékén. Egyre kevesebben végzik ezt az emberpróbáló munkát, pedig a nádat már gépekkel vágják.

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.