Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csillogás van, karácsonyi hangulat nincs

2019-12-16
13:35
2019-12-16
16:50
Forrás
Pannon RTV
Kilátogattunk a belgrádi karácsonyi vásárba, amelyről kiderült, hogy nem is vásár.

A szerb főváros ünnepi hangulata egyelőre elmarad az európai városokétól, ennek ellenére a Mikulással ott is találkozhatunk, és lehet, hogy még egy-egy kívánságunkat is teljesíti. Sorra jelennek meg a hírek arról, hogy melyik város karácsonyi vására lett a legszebb, legérdekesebb, legmodernebb. Ahogy arról is számos híradás szól, hogy egy-egy városban, például Belgrádban, milyen hamar felkapcsolták az ünnepi fényeket, vagy hogy a korábbi években mennyibe került a főtéren felállított karácsonyfa. Arról azonban kevés szó esik, hogy míg a szerb főváros valóban gyönyörű ünnepi díszekben pompázik minden évben, valószínűleg sosem fog felkerülni a legjobb karácsonyi vásárok listájára. Sokak szerint a belgrádi vásár szegényes és a hangulatát jelentősen rontja, hogy nem kézművesek árulják a termékeiket, hanem tömeggyártott kínai áruval és cukordömpinggel van tele. A kevés különlegesebb terméket áruló bódéban pedig idénymunkások dolgoznak, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mi az ünnep jelentősége vagy hogyan készül a forralt bor, a kürtős kalács vagy a mézeskalács.

A gyerekek azonban semmit sem érzékelnek a rendezetlenségből, a város sétálóutcáján ugyanis több Mikulás is a kívánságaikat lesi, és bármikor rendelkezésre áll egy-egy fénykép erejéig. Ez az év, ahogy a többi is mindig jó és fárasztó a Mikulás számára, mert elég sok jó gyerek van, és a Mikulásnak jól fel kell pakolnia a szánkóját, és elinduljon a jó gyerekek házai felé, és időben odaadja nekik az ajándékot. A mi gyerekeink ugyanis ezt megérdemlik, a mi gyerekeink jók, nagyon jók.
Az úgynevezett újévi vásár, amely már majdnem hatvan éve várja a látogatókat, szintén veszített fényéből az évek alatt, és egyre kevesebben látogatnak ki a belgrádi vásárcsarnokba azért, hogy december közepén is felülhessen a hullámvasútra. A legnagyobb érdeklődés inkább a hüllők iránt volt. Nenad Korićanac, hüllőtenyésztő: Fényképezkednek a gyerekek. Mi már hatodik éve vagyunk itt, az érdeklődés minden évben nagy. Szeretnek fényképezkedni. Inkább arra költenek, hogy kapjanak egy képet, mint hogy felüljenek valamire.
A téli vidámpark december 30-ig látogatható, míg a sétálóutcai árusok még februárban is várják a látogatókat. A szerb főváros szépségeit télen is érdemes megnézni, bécsi vagy budapesti vásári hangulatra azonban senki ne számítson.

vásár
Belgrád
karácsony
hangulat

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.