Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csokit vagy csínyt!

2017.11.01
13:56
2017.11.01
15:58
Forrás
Pannon RTV
Az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnepet elsősorban az angolszász országokban tartják, bár mára már az egész világon elterjedt.

Tegnap este volt halloween. Az elmúlt években térségünkben is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Csokit vagy csínyt! - vagyis Adsz vagy kapsz! - kiáltással szólítják fel a háziakat a jelmezbe öltözött gyerekek. Az ajtónyitónak lehetősége van a játékos fenyegetést választani, de általában az ilyenkor járó édességet adják. Pintér Anna már évek óta halloweenezik. „Elsős korom óta járok a nagyobb testvéreimmel, mert kellett, hogy valaki vigyázzon rám. Az emberek nem mindig örülnek, egyre ritkábban nyitnak ajtót, ez van, attól még kapunk cukrot.”

Kasza Virág sem először halloweenezett. „Tavaly voltam először, most vagyok másodszor. Ha valaki nem ad csokit, akkor vagy vécépapírokat dobálunk a kerítésére, vagy ketchupot nyomunk a kerítésére.”

pixabay

Turó Bogdán Bernadetta tanító néni mindig szívesen fogadja a halloweenezőket. Régebben gyermekei is így ünnepeltek. „Minden évben beöltöztek, most már nagyok, az egyik tizennyolc, a másik tizenöt, úgyhogy most már nem, de korábban minden évben beöltöztek, és elkészítettük a jelmezeket.”

Kevesen gondolnák, hogy a halloween egyáltalán nem újszerű ünnep. A mindenszentek előestéjén tartott ünnepséget ugyanis már az ókori kelták is megünnepelték, náluk ez a szellemek és a démonok ünnepe volt.

Halloween
hagyomány

Most

21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.