Ugrás a tartalomra
Pixabay/tkremmel

A csomagolóanyagok és az italos palackok szennyezik leginkább az óceánokat

2021.06.20
13:45
2021.06.20
13:51
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egy spanyol kutatás szerint az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolóanyaga és az italos palackok adják az óceánokba kerülő szemét elsődleges forrását.

A tanulmány szerzői kimutatták, hogy az óceánokat szennyező műanyagszemét 75 százalékát 10 termék adja, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a szennyezésnek magánál a forrásnál kell véget vetni.

Az óceánok műanyagszennyezéséről készült eddigi legátfogóbb tanulmány világszerte 36 adatbázis 12 millió adatának elemzésére alapul. Az elemzésbe a három centiméternél nagyobb azonosítható termékeket vonták be, kizárták a mikroműanyagot és a kisebb műanyagdarabokat. A Cádizi Egyetem szakemberei vezette kutatás szerint az egyszer használatos zacskók, műanyag palackok, élelmiszeres dobozok és csomagolóanyagok a leggyakoribb, tengereket szennyező termékek, amelyek az emberi szennyezés mintegy felét adják.

csomagolóanyag
műanyag palack
óceán
szennyezés

Most

15:18, Frissítve: 16:32

Méz és bor

Ezzel a címmel pénteken délután kiállítás nyílt Óbecsén a Than Emlékházban. A jövő hét végéig nyitva tartó tárlaton méhészeti és borászati eszközöket láthat a közönség.

Népszerű