Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Csütörtökön megkezdődött az 58. gučai fesztivál

2018-08-10
10:12
2018-08-10
16:39
Forrás
Pannon RTV
A kis szerbiai falucskát ilyenkor minden évben elözönlik a fúvósok szerelmesei és a turisták: egyre többen jönnek külföldről is megnézni a négy napig tartó rendezvényt.

Alighogy megérkezett a Pannon RTV stábja, rögtön elhúzták a nótájukat. A Vladičin Han-i zenészek nem kímélik hangszereiket, egész éjjel muzsikálnak egymásnak, egymás ellen, mindenkinek. Nem kottából, hanem hallás után játszanak, a zene számukra egy életforma.

Stojan Krstić, Vladičin Han: „Negyven éve visszajárok Gučára, már minden létező díjat megnyertem, elvárásaim szerint idén is nyerni fogok, és akkor a trombitálás mestere leszek. Ha pedig a trombita mestere leszek, akkor én leszek a király.”

A fúvószenekaroknak Guča egy ugródeszka, lehetőség, hiszen ha itt sikert aratnak, azután egész évben lesz munkájuk. Az aranytrombita számukra presztízs kérdés. Maga a fesztivál több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Régen korántsem volt ilyen tömeges.
Dušan Ivanović, elnök, Dragičevói Ökológiai Egyesület, Guča: „1961-ben kezdődött itt a templomudvarban, egy hársfa árnyékában, a fa ma már állami védelem alatt áll. Az első gučai fúvóstalálkozón mindössze négy zenekar vett részt. Ma már zenekarok százai szállnak versenybe a gučai fesztivál elődöntőiben négy szerbiai körzetben, a dél-, kelet- és nyugat-szerbiai illetve vajdasági selejtezőkön. Gučára csak a legjobb rezesbandák jutnak el és itt gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában versenyeznek.”

A verseny mellett a gučai fesztivál varázsát az egyedülálló zenei kavalkád adja, amely ilyenkor szinte ellepi az egész települést, hiszen a zenészek étteremről étteremre járva, az utcán, a tereken, egyszóval mindenhol zenélnek. A külföldi látogatók el vannak ragadtatva, mint ahogyan ez a lengyel fiatalember is. „Először vagyunk itt, ez még csak az első nap, de elképesztő, tényleg egészen elképesztő számunkra. Nagyszerű emberek, jó ételek és gyönyörű zene, mindenhol.”

A fesztivál a szerb népzenéről szól, csak fúvószenekarok muzsikálhatnak.

Guča

Kapcsolódó tartalmak

Most

23:28

A Szabadkai Zeneiskola Újévi hangversenye

Újévi hangversenyt adott a Szabadkai Zeneiskola a Városháza dísztermében. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ezért nagyszabású újévi hangversennyel készültek a közönségnek.
21:46

Énekelj a boldogságért

Ezzel a címmel tartottak gyerekkoncertet szerda este a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében, ahol Bagdi Bella és zenekara a Jobb Veled a Világ Alapítvány tagjai léptek fel.
19:07

Ma este eldől Theresa May sorsa

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója. A titkos szavazás ma este lesz.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.