Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Délvidéki Ősök Napja

2021.07.31
17:43
2021.07.31
19:20
Forrás
Pannon RTV
Lovak, jurták, táltos dobolás, íjjászverseny, honfoglalás kori viselet, fegyverbemutató. Gazdag műsor várta az érdeklődőket a Délvidéki Ősök Napja ünnepén Bajsán. Az esemény a kánikula ellenére szép számú közönséget vonzott a a Bács-éri völgybe.

Táltos dobolással és a területet megtisztító áldásával kezdődött az első Délvidéki Ősök Napja.

Az ünnepélyes megnyitó után lovas, gyalogos seregszemle következett, amelyet a közönség a kánikula ellenére töretlen érdeklődéssel követett. A Délvidéki Ősök Napja a magyarok legősibb hagyományaira emlékezik, a honfoglalásra, a magyar ősökre.

Kókity Erika, elnök, Testvériség Művelődési Egyesület, Bajsa: „Nagyon érdekes, látványos programjaink vannak. Seregszemle, ahol bevonulnak a honfoglalás kori vonulást megidézve, ahol a résztvevők beöltözve a régi fegyverzetbe, lovakkal lesz a bevonulás, ezt érdemes lesz megnézni. Aztán lesznek lovas harci bemutatók és más harci bemutatók. A jurtákban kiállítások, az akkori életmódot bemutatva.”

A rendezvényt megelőzően ősi magyarság eredetéről és kultúrájáról Bíró András Zsolt antropológus tartott előadást.

Bíró András Zsolt, elnök, Magyar Turán Alapítvány, Magyarország: „A magyar őstörténet is rendkívül érdekes történet. Minden népnek nagyon messzire nyúlik vissza a története, és mindegyiknek megvan a maga érdekessége, sajátossága, de talán a magyar annyiban még érdekesebb, ha lehet ilyet mondani, minden elfogultság nélkül, hogy a magyar őstörténet nemcsak időben, hanem térben is nagyon messzire vezet vissza, elvezet nagyon távoli keleti tájakra, érdekes keleti, sztyeppei világokba, ahonnan a magyarok ősei, a hunok ősei jöttek, és elhozták ezt a lovas nomád civilizációt ide, a Kárpát-Medencébe.”

Sok gyermekes család látogatott ki a rendezvényre. Sokan körhintáztak, lovagoltak, íjaztak.

Győri Krisztián, Bajsa: „Nagyon tetszik, érdekes. A kislány is szereti nagyon, tetszik neki, főleg a lovak. Kulturális szempontból nagyon sokszínű.”

Magyarországról is érkeztek vendégek a rendezvényre a Bács-ér völgyi, löszfalakkal körülvett térre.

Gyenesei István, Kaposvár, Magyarország: „Csak tátjuk a szánkat és csodálkozunk rajta.”

A bajsai Délvidéki Ősök Napja ünnepének kiemelt vendégei és szereplői a Magyar-Turán Szövetség tagjai voltak, valamint a felvidéki Dalia iskola tagjai.

Délvidéki Ősök Napja
Bajsa
hagyomány
hagyományőrzés

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.