Ugrás a tartalomra
Tanjug via AP/Johan Nilsson /TT News Agency

Diákok százezrei tüntetettek pénteken a klímaváltozás ellen

2019-03-16
00:48
2019-03-16
01:14
Forrás
index.hu, Euronews, MTI
Az Északi-sarkkörtől a dél-csendes-óceáni térségig, Londontól Sydneyig diákok százezrei a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére.

Klímatüntetés Hong Kongban, Fotó Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Március 15-én 2052 városban, 123 országban tartottak tüntetést a környezetért. A globális tüntetéseket az ifjú svéd környezetvédő aktivista, Greta Thunberg tavaly elindított sztrájksorozata ösztönözte, a 16 éves diák péntekenként az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy a klímaváltozás elleni cselekvésre szólítson fel. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött.

Fotó: Tanjug via AP/Pontus Lundahl/TT News Agency

A diákok pénteki tüntetéseit napjaink egyik legnagyobb méretű globális megmozdulásának tartják. Európában Koppenhágától Rómáig, Bécstől Lisszabonig, az Észak-sarkkörhöz közeli finn Oulutól Athénig diákok tízezrei vonultak az utcákra.

A svájci Lausanne városban is ezrek tiltakoztásáról tanúskodik a fenti fotó (Tanjug via AP/Jean-Christophe Bott/Keystone).

Budapesten a Batthyány téren gyűltek össze péntek délelőtt, hogy csatlakozzanak a globális klímatüntetéshez. 

A világ legszennyezettebb városában, India fővárosában, Újdelhiben a légszennyezés ellen tiltakoztak a tüntetők. 

Fotó: Tanjug/AP Photo/Mahesh Kumar A.

Új-Zélandon még a 49 halálos áldozatot követelő terrortámadás sújtotta Christchurchben is utcára vonultak a diákok, holott a hatóságok eltanácsoltak mindenkit az utcai jelenléttől.

Jacinda Ahern új-zélandi kormányfő, aki mintegy százmillió új-zélandi dollárt ígért az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése elleni harcra, támogatásáról biztosította a tüntetőket, és bátorította őket arra, hogy ne várjanak a választójogi kor eléréséig, emeljék fel bátran hangjukat.

Míg néhány politikus szerint a tanulóknak az iskolában a helyük, addig a tudósok a diákok mellé álltak. Több ezer tudós írt alá petíciókat Nagy-Britanniától, Finnországon és Németországon keresztül egészen az Egyesült Államokig méltatva a diákok fellépését.

klímaváltozás
klímatüntetés
diákok

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.