Ugrás a tartalomra

Díjazták a külhoni magyar tudósítók legjobb televíziós és rádiós alkotásait

2022.10.13
11:31
2022.10.13
17:11
Forrás
Pannon RTV
Három kategóriában osztottak díjakat: dokumentumfilm, rövidfilm és rádiós összeállítás témakörökben. Az idei tudósítói találkozó versenyprogramjába több mint ötven alkotást neveztek be a Kárpát-medence magyarlakta területeiről.

A magyar közmédia tudósítói találkozójának ezúttal is a Pannon RTV volt a házigazdája.

Zsigmond Attila alkotásai több díjat is kiérdemeltek. A dokumentumfilm kategóriában az Ecsetvonások, székelyesen című filmjével első, a Történelem az Olt sodrásában című alkotása pedig a második díjat érdemelte ki: „Gyakorlatilag tíz kastélytörténetet és kúriatörténetet dolgoztunk fel. A koncepció az volt, hogy az Olt forrásától indulva az Olt folyó mentén található ismertebb kúriákról és várkastélyokról készítünk 5 perces filmecskéket. Egy ismert székelyföldi grafikusnak a közreműködésével, Siklódi Ferenc barátomnak a közreműködésével, aki gyakorlatilag egy plusz képzőművészeti adalékot is adott a filmnek, hiszen leskiccelte és egy korrajzot készített az objektumokról. És így gyakorlatilag az volt a cél, hogy bemutassuk, egy korrajzot fessünk ezekről a bizonyos magyar épített örökségnek tudható kúriáiról és kastélyairól.”

A rádiós kategória díja Vajdaságba került. Ternovácz István érdemelte ki az elismerést. Mi kell ahhoz, hogy egy árva a bánáti katolikusok papjává és a magyar nemzet elismert költőjévé küzdhesse fel magát? Ezt a témát dolgozta fel alkotásában: „Ez a pap, amikor Versecen megtörtént, hogy a nagymisére vasárnap egyetlen egy hívő nem ment el, akkor is megtartotta a szentmisét. Ez azt üzeni számunkra, magyarok számára, hogy küzdeni kell mindenkiért. Azért a magyarért is, aki nem beszéli a magyar nyelvet, hogy esélyünk van akkor is, hogy ha időnként úgy érezzük, hogy elvesztünk, hogy nincs energiánk, hogy bele betegedtünk sok mindenbe, bele fáradtunk sok mindenbe. Tehát, hogy ha Bogdán József atya ezt az életpályát, ezt az életutat tudta maga mögött hagyni, akkor semmi sincs veszve.”

A rövidfilm kategória első díját Tomojka Tünde és Tomojka Vojtko Béla alkotása, a Fájdalom nyerte.

Az idei tudósítói találkozó versenyprogramjába több mint ötven rövidfilmet, dokumentumfilmet és rádiós alkotást neveztek be.

Mohácsi Huba, zsűritag: „Nagyon jó alkotások készültek minden kategóriában, úgy a rádióban, úgy a rövidfilmeknél, de kiemelném a dokumentumfilm kategóriát. Nekem ott volt a legnehezebb a dolgom. Kiválasztani vagy ajánlani a legjobb alkotásokat, mert mind nagyon jó témát dolgozott fel, igényesen. Jól kidolgozott alkotásokról van szó.”

A zsűri elnökének, Vitézy Lászlónak üzenetét Dedić Szuzana olvasta fel a jelenlevőknek.

Dedić Szuzana, főszerkesztő, Szabadkai Magyar Rádió: „Emlékezés. Ez az egyik legfontosabb küldetésünk. Az alkotók legtöbbje törekedett a hagyományok méltó újraélesztésére is. Azaz a nemzet tudat számára készítettek átélhető emlékfilmeket és nem egyszer sikerült igazi művészetet teremteni, néhányszor pedig nem riadtak vissza a jó folyamatok reklámozásától sem. Igen. Az emlékezés számunkra nagyon fontos. Emlékezz. Légy akár tanár, családapa, idegenvezető vagy pap. Ne szórvány legyél és ne menekülj. Ne kifogást keress, hanem alkoss. És itt bizony nagyon jó alkotások jöttek össze. Köszönet érte.”

A dokumentumfilm kategóriában különdíjas lett Maksay Ágnes, Erős bástyánk nékünk című alkotása. A rövidfilm kategória különdíjasa Pál Melinda és Jakab Endre rövidfilmje a Baksatanya lett. A rádiós különdíját pedig Oláh-Gál Elvira munkája, az Amiről az Időkapszula mesél: a csíkszeredai római katolikus templom tornyának meglepetése érdemelte ki.

külhoni magyar
tudósító találkozó
tudósítói találkozó
Pannon RTV
Kárpát-medence
Zsigmond Attila
Ternovácz István
Mohácsi Huba

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű