Ugrás a tartalomra
Youtube/Snapshot

Díjnyertes magyar természetfilmek nézhetők ingyenesen a interneten

2020-03-27
22:48
2020-03-27
22:54
Forrás
Pannon RTV
Ingyenesen elérhető három korábbi természetfilm, a Vad Szigetköz, a Vad Kunság és a Tiltott zóna.

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika alkotópáros három, közel 1 órás természetfilmjét a Natfilm Hungary Youtube-csatornáján lehet megtekinteni.

A Vad Szigetköz – A szárazföldi delta, 2013-ban készült természetfilm bemutatja az Európában egyedülálló szárazföldi deltát, amelyet a hegységekből kilépő Duna hozott létre. A folyó azonban napjainkban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés, vajon megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát? A távoli hegyekből növények magvai érkeznek, a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, télen a mélyebb folyószakaszokban vermelnek.

A 2016-os Vad Kunság – A Puszta rejtett élete, a Kiskunság és a Nagykunság gazdag élővilágát a maga vadságában mutatja be. Főszereplője az aranysakál, a tájegység csúcsragadozója. Emellett az alföldi puszta állat- és növényvilágának széles skáláját vonultatja fel a film. Felbukkan a nehezen lencsevégre kapható vidra, nagy testű sasok viaskodnak az eleségért, a tiszavirágzást pedig egy különleges nézőpontból szemlélhetjük végig.

A szerzőpáros harmadik ingyen megtekinthető filmje a Tiltott Zóna – Harctéren a vadvilág. A 2017-es természetfilm a Budapesttől alig karnyújtásnyira, Táborfalva határában, másfél évszázada harcászati gyakorlatoknak otthont adó zónába ad betekintést, ami Magyarország második legnagyobb katonai lő- és gyakorlótere. Számtalan növény- és állatfaj éli itt titkos életét, közöttük olyan ritka lények is, amelyek szinte teljesen eltűntek a megművelt, alföldi tájról.

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika alkotópáros nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják.

magyar
természetfilm
internet

Most

Népszerű