Ugrás a tartalomra

A dinoszauruszok rejtelmes világa a VM4K táborában

2023.01.10
11:23
2023.01.10
16:29
Forrás
Pannon RTV
A résztvevőket ismeretterjesztő foglalkozások és játékok várják.

A dinoszauruszok rejtelmes világába tekinthetnek be a gyerekek a VM4K által szervezett Dinoszaurusz-kutató expedíció táborban.

Hogyan haltak ki a dinoszauruszok? Hogy lesz a dinókból fosszília? Mit csinál a paleontológus? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a gyerekek a VM4K által szervezett Dinoszaurusz-kutató expedíció táborban. Kedd délelőtt, a tábor második napján, a gyerekek agyagból készítettek dinoszauruszokat.

Búcsú János: „Én már csináltam egy t-rexet még csinálok egy ilyen agyag fosszíliát, ami szintén ilyen t-rex csontváz lesz. Gyúrunk egy labdát és azt kilapítjuk az ujjainkkal, a csontokat pedig hosszúkás kígyókból összerakjuk.”

Nyers Sarolta: „A legérdekesebb szerintem, most az agyagozás meg amikor tegnap az első órán tanultunk a dínókról, a kihalásról”

Az agyagozás után a gyerekek Király Kittytől, a szegedi Móra Ferenc Múzeum archeológusától a fosszíliákról és az archeológus munkájáról tanulhattak. „Tegnap a dinók alkonyával foglalkoztunk, azaz azzal, hogy hogyan haltak ki a dinók. Ma pedig ennek a folytatásaként a terepi munkákkal fogunk kicsit ismerkedni. Hoztam nekik sólisztgyurmából készült dinófosszíliákat és azt kell majd paleontológus módra előásniuk, illetve meghatározni azt, hogy milyen dinó és lerajzolni.”

A szervezők a 6 és 11 év közötti korosztályt várták a dinoszaurusz-táborba, viszont nem feledkeztek meg az idősebb korosztályról sem. Gyermán Andrea, marketing szakreferens, VM4K, Szabadka: „Egész héten 4 táborunk van. Délelőttönként a dinoszaurusz tábor, délután pedig 3 csoportban zajlik az informatika tábor, ahol a mesterséges intelligenciával ismerkedhetnek meg a gyerekek. Valamint kamasztáborunk is van, minden délután, egészséges életmód és környezetvédelem témában.”

A szervezők elmondták, nagyon nagy az érdeklődés a táborok iránt, a dinoszaurusz táborban mintegy 50 gyermek vesz részt.

dinaszauruszok
Gyermán Andrea
Király Kitty

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.