Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Payeta Maurice

A dinoszauruszok rejtelmes világa a VM4K táborában

2023.01.10
11:23
2023.01.10
16:29
Forrás
Pannon RTV
A résztvevőket ismeretterjesztő foglalkozások és játékok várják.

A dinoszauruszok rejtelmes világába tekinthetnek be a gyerekek a VM4K által szervezett Dinoszaurusz-kutató expedíció táborban.

Hogyan haltak ki a dinoszauruszok? Hogy lesz a dinókból fosszília? Mit csinál a paleontológus? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a gyerekek a VM4K által szervezett Dinoszaurusz-kutató expedíció táborban. Kedd délelőtt, a tábor második napján, a gyerekek agyagból készítettek dinoszauruszokat.

Búcsú János: „Én már csináltam egy t-rexet még csinálok egy ilyen agyag fosszíliát, ami szintén ilyen t-rex csontváz lesz. Gyúrunk egy labdát és azt kilapítjuk az ujjainkkal, a csontokat pedig hosszúkás kígyókból összerakjuk.”

Nyers Sarolta: „A legérdekesebb szerintem, most az agyagozás meg amikor tegnap az első órán tanultunk a dínókról, a kihalásról”

Az agyagozás után a gyerekek Király Kittytől, a szegedi Móra Ferenc Múzeum archeológusától a fosszíliákról és az archeológus munkájáról tanulhattak. „Tegnap a dinók alkonyával foglalkoztunk, azaz azzal, hogy hogyan haltak ki a dinók. Ma pedig ennek a folytatásaként a terepi munkákkal fogunk kicsit ismerkedni. Hoztam nekik sólisztgyurmából készült dinófosszíliákat és azt kell majd paleontológus módra előásniuk, illetve meghatározni azt, hogy milyen dinó és lerajzolni.”

A szervezők a 6 és 11 év közötti korosztályt várták a dinoszaurusz-táborba, viszont nem feledkeztek meg az idősebb korosztályról sem. Gyermán Andrea, marketing szakreferens, VM4K, Szabadka: „Egész héten 4 táborunk van. Délelőttönként a dinoszaurusz tábor, délután pedig 3 csoportban zajlik az informatika tábor, ahol a mesterséges intelligenciával ismerkedhetnek meg a gyerekek. Valamint kamasztáborunk is van, minden délután, egészséges életmód és környezetvédelem témában.”

A szervezők elmondták, nagyon nagy az érdeklődés a táborok iránt, a dinoszaurusz táborban mintegy 50 gyermek vesz részt.

dinaszauruszok
Gyermán Andrea
Király Kitty

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.