Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Disznótor a muzslyai réten

2021.02.27
15:01
2021.02.27
17:00
Forrás
Pannon RTV
A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.
Pannon RTV/Lukács Attila

Bánátban korábban ilyenkor egymást érték a disznóvágással kapcsolatos rendezvények, amelyek többsége most a járvány miatt elmarad.

Pannon RTV/Lukács Attila

Hagyományos módon, szalmával pörkölték és csutkával tisztították meg a négyéves jószágot. A landrace-duroc keverék a tanya környéki legelőn nőtt fel, aminek köszönve szinte alig volt szalonnája.

Budai Zoltán, gazdálkodó, Muzslya: „A sonkája körülbelül 27-28 kilogramm. A szalonnája nincsen 3 centiméteres. Tiszta hús. Nagyon szép jószág.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Hagyományos disznóvágás Bánátban már alig van. Hogyha valaki rá is szánja magát a disznóvágásra, akkor is hentest fogad és azt szeretné, hogy az a lehető leggyorsabban befejezze a feladatát.

Lévai Ferenc, Muzslya: „Ilyesmire nem nagyon érünk rá. Pedig ez a családnak az összetartása, a fennmaradása lenne, de mondom, ez a dinamikus élet valójában azt eredményezi, hogy valahogy nem érünk rá a társalgásra, mert ennek annak idején az volt az alapja, hogy összejött az egész, mintegy harminctagú nagy család, és akkor az elkezdődött hajnalban, és befejeződött valamikor késő éjjel.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A muzslyaiak egy csoportja azonban igyekszik a disznótor hagyományát megőrizni és továbbadni.

Budai Zoltán, gazdálkodó, Muzslya: „Míg az egészség engem szolgál, csináljuk. Akarom ezt hagyományosan. Itt vagyunk mi, hagyományőrző szakácsok, akikkel versenyre szoktunk járni. Sajnálom, hogy a többi kollégát nem bírtam meghívni a koronavírus miatt, hogy minél kevesebben legyünk. De remélem, jövőre, ha megérjük, akkor leszünk többen.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A közösségi életet segítette a disznótoros paprikás, amelyből mindig jutott a szomszédoknak is. Aztán, ha a szomszédban volt disznótor, akkor az viszonozta a kóstolót.

Gregus József, Muzslya: „Előbb megdinszteltük a hagymát, zsírban, és aztán beletettük a húst, meg mindent, amilyen részek vannak benne. Kicsit kavargatni kell, mert ahogy az előbb mondtam, van némelyik húson bőr is és nehogy odakapja a széle és akkor az odaég és nem jó.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A disznótori hagyomány eltűnéséhez az is hozzájárul, hogy a bánáti falvakban egyre kevesebben hizlalnak sertést.

disznótor
Muzslya
hagyományápolás

Most

19:13, Frissítve: 19:40

A szabadkai kisipar története

Bemutatták Dragutin Miljković: A szabadkai kisipar története című könyvét ma Palicson. Az esemény a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozat folytatása volt.
18:09, Frissítve: 19:23

Fák százait ültették el Topolyán

Faültetési akciót tartottak ma Topolyán. Mintegy 290 facsemetét ültettek el a helyi piactér környékén, illetve a tűzoltóság udvarában. Az eseményt az önkormányzat, a Caritas és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezte.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!