Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Disznótoros András-napi vigadalom volt Törökbecsén

2019-11-30
21:45
2019-12-01
17:20
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt azzal a céllal szervezték, hogy a nagyszüleinktől örökölt ételkészítési és fogyasztási hagyományok ne merüljenek feledésbe, és a fiatalok is megismerkedjenek az ősi ízvilággal.

A rendezvényt a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában tartották. Jó zene mellett szorgoskodtak a böllérek és az asszonyok, azzal a céllal, hogy megidézzék nagyszüleink disznótoros hagyományait. 

De vajon mi az igazi, házias hurka és kolbász titka?

Schröder Csaba, böllér: „Kolbászba először a hús, a paprika, fokhagyma, bors, só. Ez a hagyományos kolbász itt Törökbecsén. Hagyományosan már így csináljuk évek óta. Hagyományos módon készül a hurka is.”

Addig, amíg a helyi Bokréta kézimunkacsoport tagjai a hájas kifli dagasztásával foglalkoztak, az üstben már sercegett a töpörtő is. Erős Oszkár, résztvevő: „A lényeg az, hogy az elején állandóan, folyamatosan kell keverni, hogy ne égjen oda, és persze azután lassú tűzön, még szépen ki nem sül egészen olyan pecsenye pirosra.”

A bölléreknek a fiatalok is örömmel segédkeztek. Farkas Róbert: „Egy nagyon szép szokás szerintem, és nagyon szeretném látni azt, amikor a mi utódjaink ezt megcsinálják. Az öröm lesz nekem, hogy lássam azt, hogy az utódjaim, a barátaimnak az utódjai azt csinálják, hogy emlékeznek a régi szokásokra, a régi hagyományokra.”

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg. Vastag Annamária, a játszóház szervezője: „A gyerekeknek különféle játékokkal készültünk, melyek az András- naphoz kötődnek.”

A szervezők különösen annak örültek, hogy a rendezvényen mintegy húsz fiatal is jelen volt. Mint mondják, ez azt bizonyítja, hogy a bánáti faluban a hagyományoknak, népi szokásoknak volt, van és lesz is jövője. Báló Tibor, vezető, Törökbecsei Teleház Egyesület: „A hagyományos disznótor lassan elveszett elemeit átadjuk a fiataloknak is, és bízunk benne, hogy ezt az eseményt sikerül hagyományossá tenni és nem csak az idén, hanem a következő évben is még tömegesebben meg tudjuk szervezni.”

A törökbecsei András-napi vigadalom mulatsággal egybekötött közös vacsorával végződött, amelyen mintegy nyolcvan résztvevő családias hangulatban fogyasztotta el a hagyományos disznótoros finomságokat.

András-nap
Törökbecse
disznótor

Most

Népszerű