Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Disznótoros mulatság a pancsovai művelődési egyesületben

2020-02-16
14:22
2020-02-16
14:37
Forrás
Pannon RTV
Disznótoros mulatságot tartottak a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Az eseményre való felkészülés többnapos volt. Idén külföldi vendégek is gazdagították a műsort.

A pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület felújított termeiben több napos előkészület előzte meg a hagyományos disznótoros mulatságot. Az önkéntes szakácsok több órán át készítették az ízletes vacsorát a vendégek számára. Decsov József: „Eljövök, mert szeretem Petőfi Sándort, szeretem a barátokat, szeretem a népet és azért is járok be. Szeretet van az ételben. Benne van minden. Kollégámmal, Bélával csináltuk, úgyhogy két mester csinálta ezt.”

Az idei alkalom abban különbözött az előzőktől, hogy külföldi vendégek is érkeztek a rendezvényre. Varga Ernő: „Két országból is hívtunk, tehát Magyarországról, Bonyhádról, a Székely Szövetségtől jött. Ugyanúgy a madéfalviak is eljöttek, a polgármester, alpolgármester, úgyhogy nagyon örülünk, hogy a mi gyökereink, ahonnan származunk, onnan jöttek emberek.”

A bukovinai székely Völgység Népdalkör tagjai örömmel tettek eleget a meghívásnak, mert nagyon fontosnak tartják a határon túl élő bukovinai székelyekkel való kapcsolattartást. Műsorukban az elődök hétköznapi életéből mutattak be jelenetet, amely napjainkban is időszerű. Fekete Sebestyén Ibolya: „Sebestyén Ádámnak egy népmeséjét dolgoztuk fel, hát maga a Népdalkör a szereplők, de a férjeiket is bevontuk, mert egy kocsmás jelenetet adunk elő egy mesébe beágyazva és népdalokkal megtűzdelve.”

Madéfalva polgármestere, Csibi József első alkalommal járt az al-dunai bukovinai székelyek körében. „Egy olyan meghívásnak tettünk eleget, amely az összetartozás évében azon a rendezvényen született meg, amely Bonyhádon kezdődött el és Madéfalván végződött, a Madéfalvi vérengzésnek a 256. emléknapján, ahol a pancsovai delegáció is képviseltette magát.”

A külföldi vendégek közül sokan első alkalommal jártak az Al-Dunánál, így a nap folyamán alkalmuk volt megismerni Pancsova várost és környékét is.

disznótor
Mulatság
művelődési egyesület
Pancsova

Most

Népszerű