Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Dísztök és sütőtök is kapható a szabadkai Tejpiacon

2020.10.18
16:56
2020.10.19
10:03
Forrás
Pannon RTV
Az ősz a szüret és a terménybetakarítás, a télire valók savanyításának ideje. Ilyenkor a színek és formák kavalkádja fogadja a vásárlókat a szabadkai piacokon is.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szabadkai Tejpiac bőséges árukínálattal csábította vasárnap délelőtt a vásárlókat. Jól fogyott a levesbe való, a szőlő, az alma és a körte, de a káposzta, a vöröshagyma és a krumpli ilyenkor ősszel kifejezetten slágertermék. Ahogy mindig is lenni szokott, volt választék bőven, jó néhány árusnál narancssárgán virított a sütőtök, és faragni valót is lehetett már kapni a közelgő Halloween ünnepre.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szabadkai Tejpiacon is volt faragott töklámpás.
Dejan Gagić, vásárló:
„- Mit szeretnek ezeknél a tököknél?
- Azt, hogy sokszínűek, és hogy különleges a formájuk.
- És a Halloween tökök?
- Azokat nem szeretjük még, nem vagyunk ebben.”

Ősszel és télen az egyik legkedveltebb és könnyen hozzáférhető csemege városban és falun egyaránt a finom, omlós, édes sütőtök. A kalóriában szegény zöldségféle sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, ezért az emberi táplálkozás értékes alkotóeleme. Sőt, a pörkölt magját és a belőle sajtolt olajat is hasznos az étrendünkbe iktatni. Kovácsevity Jószó, termelő: „Nekem most a tamburatök van, meg az Angelika, ezek kalácsba való tökök, ezelőtt volt a Hokkaido tök, az a levesbe való, de azok elfogytak.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Zöld, sárga, narancsszínű, vörös és cirmos - a színek minden árnyalata hívogatja a vásárlókat Pintér Anna piaci asztalához. Különféle alakú dísztökök, méretes Halloween-, de sütő- és főzni való tököket is kínál a palicsi termelő. A termékeinek ára pedig 40 dinártól csaknem 1000 dinárig alakul.
„- Az idén, úgy mint más is, minden kevesebb, de azért díszítik az emberek az udvarokat, a butikokat, az üzleteket, az éttermeket.
- Milyen tök ez a Halloween vagy Jack-tök, ez ehető egyáltalán?
- Nem igazán, én kóstoltam, szóval nem mérgező, nem kell megijedni, de nem finom, nem édes, mint a mi vajdasági tökeink. Annyi, hogy jó faragni, és azért jó, valójában az amerikaiak se nem ezt fogyasztják, de díszítésre nagyon jó, mert üreges és könnyű kifaragni, csak ennyi.”

A járványhelyzetre előírt szabályokat betartva sokan vásároltak vasárnap. A sokféle tök mellett, krumplit lehetett kapni 40 és 60 dinár között, káposztát 60-ért, a szőlő ára 100 és 120 dináros áron volt kapható, az alma ára 40 és 80 dináros skálán mozgott. De volt körte, málna és sütni való gesztenye kilónként 300 dináros áron.

tök
dísztök
sütőtök
tejpiac
Szabadka
helloween
faragás

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű