Ugrás a tartalomra

A Dužijancát ünnepelték Szabadkán

2019-08-11
17:10
2019-08-11
18:36
Forrás
Pannon RTV
Az aratást, a búzatermést és az új kenyeret ünnepelték a Dužijancán. Hálaadó ünnepi szentmisét mutattak be, és látványos felvonulást is tartottak.

A hagyományos aratóünnepség egyik fő momentuma az ünnepi szentmise volt a Szent Teréz-székesegyházban. A jól elvégzett munkáért, a termésért mondtak halát. „Ez köszönet Istennek, hogy vége az aratásnak. Ha nem lenne búza, nem lenne kenyér sem” - magyarázta a szabadkai Marija Kujundžić. A mérgesi Ruža Juhasnak sokat jelent az ünnep: „Ezt szeretni kell, erre születni kell. Amit csinálsz, szeretned kell, hogy sikeres legyen a munkád.”

Az ünneplők között volt Stipan Kujundžić is, aki évek óta a legjobban teljesít a hagyományos aratóversenyen. „Ma ünnepnap van, áldott nap. Köszönetet mondunk Istennek a befejezett aratásért és a kenyérért.” - mondta a szabadkai versenyző.

Feldíszített lovaskocsikkal, ünneplőbe öltözve ünneplik a Dužijancát Szabadkán az emberek. Lópatadobogástól és ostorcsattogtatástól volt hangos a városközpont. A látványos felvonulásra sokan voltak kíváncsiak a meleg ellenére is. A főtéren felállított színpad előtt mindenki megtekinthette a díszes társaságot.

Pavle Horvacki és Snežana Skenderović, a legszebb aratópár adta át a polgármesternek az új lisztből sütött kenyeret. Bogdan Laban - a hagyományok szerint - a világ minden égtája felé bemutatta, így mondva köszönetet az új kenyérért. „A Dužijanca nem csak a mi helyi szabadkai ünnepünk. A Dužijanca gyöngyszem, olyan, mint a hibátlan búzakéve, ami Szerbia sokszínűségét jelképezi” - hangsúlyozta az eseményen a polgármester.

A horvát felmenőkkel rendelkező Navracsics Tibort is meghívták az ünnepségre. Magyarország uniós biztosa szerint a Dužijancára nem csak Szabadka és Szerbia lehet büszke, európai szinten is érdemes róla beszélni. „A Dužijanca ugyan egy alapvetően horvát eredetű ünnep, de minden délvidéki, vajdasági népcsoport számára ünnep, mint ahogyan azt láthattuk a fellépők összetételéből is. Egy olyan része a mi közép-európai kulturális örökségünknek, ami mindenképpen figyelemre méltó európai szempontból is” -  emelte ki az ünnep jelentőségét az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Szabadkán immár 109. alkalommal szervezték meg a Dužijancát.

Dužijanca
Szabadka
aratóünnep

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:23, Frissítve: 22:40

Ötven fokosra izzik Ausztrália

Nyugat-Ausztráliában már napok óta negyven Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, miközben a térség legnépesebb települése és fővárosa, Perth környékén tovább terjednek a bozóttüzek.
16:23

Hollandia nyerte a női kézilabda vb-t

Hollandia győzelmével zárult a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság, miután Danick Snelderék a rendkívül izgalmas fináléban 30–29-re legyőzték Spanyolországot.
16:14, Frissítve: 16:19

Kalandos kirándulás és ajándékok

Nem mindennapi utazásban volt ma részük az érdeklődőknek a Télapóval, ugyanis a Szerbiai Vasutak egy újévi hangulatba öltöztetett szerelvényt indított a Szabadka-Palics útvonalon, oda-vissza.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.