Ugrás a tartalomra
Pixabay/Expatsiam/illusztráció

Egy év alatt 224 új fajt azonosítottak a Mekong-térségben

2022.01.28
21:03
Forrás
Sokszínű Vidék
Egy év alatt 224 új növény- és állatfajt azonosítottak a Mekong-folyó térségében, köztük egy emlőst, a Popa langur elnevezésű majmot, közölte jelentésében a Természetvédelmi Világalap.

A WWF felhívta a figyelmet a gazdag biodiverzitású élőhelyek védelmére a Vietnamot, Kambodzsát, Laoszt, Thaiföldet és Mianmart magában foglaló térségben. Az új fajokat még 2020-ban fedezték fel. Az új majomfaj volt az egyetlen emlős az újonnan azonosított állatfajok között. A jelentés szerint hüllők, békák, gőték és halak tucatjait fedezték fel, és 155 növényfajt is, beleértve az egyetlen laoszi szárazságtűrő bambuszfélét.

A Mekong vidéke a biológiai sokféleség egyik fontos színtere, tigrisek és ázsiai elefántok otthona, de a rendkívül ritka ázsiai egyszarvúnak is nevezett szaola szintén ott él több ezer más fajjal együtt.

A legújabb listával együtt a tudósok már több mint háromezer fajt fedeztek fel a régióban 1997 óta. Nem minden új fajt a dzsungelek mélyén fedeztek fel: Thaiföld északkeleti részén egy növényboltban azonosítottak egy fűszerként használt gyömbérfélét, amelyet “büdös bogárnak” neveznek csípős szaga miatt, ami egy helyi bogárra emlékeztet.

Mekong
új fajok
természet
tudomány

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.