Ugrás a tartalomra
Pixabay/LTapsaH

Egyetlen éjszaka alatt akár 900 kilométert is képes repülni a szalonka

2022.02.23
13:01
Forrás
origo.hu
Akár 900 kilométert is megtehet éjszakánként az erdei szalonka - mutat rá egy kutatás. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói műholdas nyomkövetők segítségével figyelték az erdő királynőjeként ismert madarak vonulását.

A vizsgálat 2020 tavasza óta tart, tizenöt erdei szalonka viselkedését követték figyelemmel.

A vizsgált szalonkák a pihenőhelyek közt egy éjszaka alatt átlagosan 350 kilométert tettek meg, néhányan azonban ugyanennyi idő alatt akár 900 kilométert is repültek.

A mintegy két év alatt gyűjtött adatok részben kiegészítik, részben felülírják korábbi ismereteinket a faj tavaszi és őszi vonulásáról. A kutatók hangsúlyozzák, a vizsgált erdei szalonkák viselkedése alapján nagyon korai lenne a teljes állományra vonatkozó általános következtetéseket levonni. Az Országos Erdei Szalonka Monitoring-programhoz kapcsolódó kutatás eredményei azonban feltétlenül a folytatásra biztatnak. Az eredmények szerint az egyedek tavaszi vonulása meglepően változatos, pihenőkkel együtt egy hónap alatt mintegy 5000 kilométerre jutottak el egyes példányok.

szalonka
vándormadár
tudomány
repülés

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.