Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egyre több a róka Nagybecskereken

2019-08-03
19:15
2019-08-03
19:29
Forrás
Pannon RTV
A bánáti város peremterületein öt-hat évvel ezelőtt láttak először rókát. Napjainkban már a város forgalmasabb részein is megfordulnak.

Mivel lakott területen tilos a lőfegyver használata, ezért újabban csapdák kihelyezésével próbálják befogni őket.

Ez a csapda eddig csak egy kutyát fogott, pedig rókáknak állították a nagybecskereki állatmenhely munkatársai. A városban ugyanis egyre több helyen látni rókát. Jelenlétük különösen a muzslyaiaknak okoz gondot, ahol több mint hetven házban nem lakik senki. Ezek pedig jó búvóhelynek bizonyulnak. Fülöp Györgyi, Muzslya: „A szomszédban elhagyatott a ház, nem lakik benne senki se. Tele van rókával, beköltöztek a rókák, ami nagy gondot jelent nekünk, lakosoknak. Mert nekünk, akik itt tartunk baromfit, nagy kárt okoz. Nekem is elvitt tíz tyúkot, két kacsát, egy libát is elvitt. Úgyhogy találkoztam is vele, az udvar kellős közepén ült.”

A vadon élő állatok a természetes életterük beszűkítése miatt egyre nehezebben találnak élelmet maguknak. Másrészt az ember a szeméttelepekkel becsalogatja a rókákat a városba. Lázár Imre, mezőőr, Muzslya: „Nagy a sakálpopuláció és a borzpopuláció – amit észleltünk. És legvalószínűbb, hogy kiszorítják őket közelebb a faluba. Viszont a falu körül jobban legelők vannak, és a legelőket járják a tehenek, akkor ez is szorítja őket és vadállomány sincs annyi. Ezek szerint a legvalószínűbb, hogy a faluban találnak legtöbb élelmet.”

A vadászok ilyen esetekben nem léphetnek közbe, mivel a település utolsó házától mérve legalább kétszáz méter távolságon túl szabad csak lőfegyvert használni. Palatinus András, nyugalmazott vadász, Muzslya: „A régi időkben is előfordult, hogy megjelentek a faluban a rókák. De ez nagyon ritka eset volt. Néhány évben egyszer, ha megtörténhetett. Akkor igencsak azt mondták, hogy veszett a róka, azért jön be. Most itt olyasmiről nincs szó. Mert valószínűleg a rókák is mint vadállatok fokozatosan háziasodnak. Úgyhogy tudják, hogy nem bántja őket senki.”

Az embereknek lassan meg kell szokniuk azt, hogy egymást megtűrve éljenek az egykor csak a vadonban élő állatokkal. Dobó József, Muzslya: „Azt gondoltam, hogy ez csak mese. De utána, mikor meghallottam, hogy itt a közeli szomszédságban két helyen is, a baromfiudvarban is megjelentek a rókák, egyik helyről majdnem minden tyúkot összeszedett. Hát „előrelátó” a róka, hagyott „magnak” is, hogy jövőre is legyen mit hordani.”

Az illetékesek nyugtatják a helyieket, hangoztatva, hogy félénk, az embereket kerülni igyekező állatokról van szó, amelyek javarészt kártékony rágcsálókkal táplálkoznak. Közép-Bánátban egyébként 2010 óta nem regisztráltak veszettséggel megfertőzött rókát. A szakemberek ugyanakkor azt javasolják a polgároknak, hogy kerüljék az állatokat és szükség esetén hívják az illetékes szolgálatot.

Nagybecskerek
róka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.