Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Együtt szőttek kicsik és nagyok

2020-07-11
13:10
2020-07-11
18:21
Forrás
Pannon RTV
Népi szövő műhelyfoglalkozást tartottak szombaton délelőtt a palicsi Magyar Kultúrközpontban. A foglalkozás a Sokszínű együttműködés elnevezésű projekt keretében valósult meg.

Együtt szőttek kicsik és nagyok szombaton délelőtt a palicsi Magyar Kultúrközpont udvarában megtartott népi szövő műhelyfoglalkozáson. Danica Vrhan szereti a kézműveskedést, valamint új dolgokat kipróbálni:  „Éva most arra tanít bennünket, hogy hogyan készítsünk fonatot. Mindezt egy olyan kézi technikával, amit manapság a gépeken alkalmaznak, sorozatgyártásban készülő tárgyaknál. Ezt bárki megcsinálhatja, mert nagyon egyszerű.”

Lindeman Éva vezette a népi szövés műhelyfoglalkozást. Elmondta, feladatának tartja azt, hogy bemutassa az ősi technikákat, és átadja a tudást a mai generációnak: „Pertliszövést csinálunk, az már most folyamatban van és ujjon szövést, tehát ujjakkal szövést, ami szintén egy ősi technika. Az ujjak azok mindig ott vannak, ehhez a pertliszövéshez pedig csak egy egyszerű kis lapocska szükséges, amit akármiből meglehet csinálni. Fából, kartonból, vagy sperlemezből, vagy bármi másból is. Az ujjon szövéshez pedig csak az ujjainkra van szükség.”

A szombati műhelyfoglalkozáson mintegy tízen vettek részt. Többen is meggyőződhettek róla, hogy a szövés technikája nem nehéz, mindössze kitartás és odafigyelés kell hozzá. A műhelyfoglalkozás a Sokszínű együttműködés elnevezésű projekt során valósult meg, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

szövés
Colourful Cooperation

Most

Népszerű