Ugrás a tartalomra

Éhínséget okozhat a klímaváltozás

2019-12-14
22:00
Forrás
qubit.hu
Éhínséget okozhatnak világszerte a klímaváltozással átalakuló globális légköri folyamatok.

A qubit.hu-n megjelent cikk szerint két egymástól független kutatás következtetéseit közölte a Nature Climate Change folyóirat. A szerzők szerint a közeljövőben a globalizált élelmiszer-kereskedelem miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy a szélsőséges időjárási események egyszerre, egymással párhuzamosan több régióban is jelentős ellátási gondokat okoznak.

A kutatók szerint a klímaváltozással alaposan megváltozott légköri folyamatok tartóssá válása megnöveli az éhínségek kockázatát Észak-Amerikában, a Közel-Keleten, Kelet- és Közép-Ázsiában, valamint Dél-, Észak-, Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt.

Az északi szélesség 30. és 70. foka közötti zónában nagy magasságban és vízszintesen haladó futóáramlások által generált szélsőségek előfordulása egyre gyakoribb az elmúlt évtizedben. Bizonyított például, hogy a tavaly Görögországtól Norvégiáig több száz erdőtüzet is okozó tartós nyári forróságot a poláris futóáramlás zúdította Európára.

éhínség
klímaváltozás

Most

18:51, Frissítve: 18:56

Felkészülési mérkőzést játszott a TSC

Lejátszotta első felkészülési mérkőzését a tavaszi folytatásra a topolyai TSC labdarúgó csapata. Szabó Zoltán együttese a szomszédos, szabadkai Spartacus együttesével 1:1-es döntetlent játszott.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.