Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Elbúcsúztak az első elolvadt izlandi gleccsertől

2019-08-19
00:26
2019-08-19
00:37
Forrás
index.hu, Euronews
Emléktáblát avattak Izlandon az első, bizonyítottan a klímaváltozás miatt eltűnt gleccser, az Okjökull emlékére. Mára már csak egy jégfoltocska egy vulkán tetején.

Fotó: Tanjug/NASA via AP

Hétszáz évesen olvadt el az első izlandi gleccser. Az eseményen megjelent Katrin Jakobsdottir izlandi miniszterelnök, valamint Gudmundur Gudbrandsson környezetvédelmi miniszter is.

Az Okjökull területe 1890-ben még 16 négyzetkilométerre terjedt ki, az emelkedő átlaghőmérséklet miatt azonban folyamatosan olvadt, 2012-ben pedig már csak 0.7 négyzetkilométeren találtak jégtakarót. 2014-ben a területet hivatalosan is megfosztották a gleccser-státusztól, csaknem 700 év után ugyanis a jégréteg annyira elvékonyodott, hogy leállt a gleccserekre jellemző mozgása.

Azóta már csak Ok-nak nevezik, a jökull (gleccser) szó nem is szerepel a nevében az emléktáblán, amelyen ezt az üzenetet hagyták a jövőnek: Ez az emléktábla igazolása annak, hogy tudjuk, mi történik, és azt is, mit kéne tenni ennek megállítására. Csak ti fogjátok tudni, meg is tettük-e ezeket.

Izlandról évente mintegy 11 milliárd tonna jég tűnik el a globális felmelegedés miatt, a tudósok attól tartanak, hogy 2200-ra a sziget több mint 400 gleccsere közül egy sem marad.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Izland
gleccser

Most

23:19, Frissítve: 23:34

Az Atlético a címvédőt, a Dortmund a PSG-t verte

Az Atlético Madrid Niguez korai gólja révén előnyből várja a címvédő Liverpool elleni visszavágót a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, míg a Dortmund 2:1-es győzelemmel kezdte a PSG elleni párharcot.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Robbanás Újvidéken

A detonáció valamivel 19 óra után a limani piac közelében levő Puskin utcában történt.