Ugrás a tartalomra
Pixabay/skeeze

Elhunyt Sir Sean Connery világhírű skót színész

2020-10-31
14:03
2020-10-31
15:40
Forrás
BBC, index.hu
Az egyik leghíresebb szerepe James Bond volt. Ő alakította elsőként a 007-es titkos ügynököt a filmvásznon.

Connery hét Bond-filmben játszotta a 007-es ügynököt, először 1962-ben, de már 1954-ben feltűnt a filmvásznon. Színészi karrierje évtizedekig tartott. Munkásságát számos díjjal ismerték el. Az évek alatt két Bafta-díjat és három Golden Globe-ot is kapott. Oscar-díját 1988-ban vehette át az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért.

II. Erzsébet királynő 2000-ben emelte lovagi rangra a színészt.

Sean Connery 90 éves volt.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill, FILE

Nem sokan mondhatták el magukról, hogy bőven hatvan fölött is szexszimbólumnak számítottak, de a People magazin 1999-ben választotta meg az évszázad legszexisebb férfijának az akkor 69 éves Conneryt. Ez elmond mindent arról, hogy mekkora hatása is volt annak, hogy ő volt az első színész, aki eljátszotta James Bond karakterét. Évtizedekkel az utolsó Bond-filmje, a Soha ne mondd, hogy soha után, amikor egy új színész kapta meg a brit szuperkém szerepét, önkéntelenül is mindenki Conneryhez mérte.

Sean Connery 1930-ban született Edinburghban, és elég színes élete volt azelőtt is, hogy megkapta Bond szerepét. Modellkedett a helyi művészeti egyetem diákjainak, dolgozott úszómesterként, teherautósofőrként, és koporsókat is polírozott. Testépítőként is aktív volt, 23 éves korában pedig lehetőséget kapott, hogy profi focista legyen, de ő a színészetet választotta. Huszonéves korában kezdett el az edinburghi King’s Theatre-ben kisegítőként dolgozni, amikor némi unszolásra jelentkezett a South Pacific című musical egyik apró szerepére, amit rögtön meg is kapott. Connery kitartott a színészet mellett, de az élete csak akkor kapcsolt egy magasabb sebességbe, amikor kapott egy szerepet A kertész és a kis emberkék című élőszereplős Disney-filmben. Vagyis egészen pontosan akkor, amikor Albert "Cubby" Broccoli, az Ian Fleming-könyvek megfilmesítési jogának tulajdonosa beült megnézni ezt a filmet, és azonnal érezte, hogy megtalálta James Bondot.

Connery 1962 és 1983 között összesen hét filmben (Dr. No, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó, Csak kétszer élsz, Gyémántok az örökkévalóságnak, Soha ne mondd, hogy soha) játszotta el a titkos ügynököt. Magassága, nyersessége, és hangsúlyos skót akcentusa annyira meghatározta a karaktert, hogy Fleming is hozzá igazította Bondot a későbbi könyveiben. Connery félt attól, hogy beskatulyázzák majd a szerep miatt, de ez valójában nem történt meg.

Foto: Tanjug/ AP Photo, FILE

Akármennyire is ez volt életének legismertebb szerepe, Connery közben temérdek fontos, érdekes, és jelentős filmrendezővel dolgozott, olyanokkal, mint Sidney Lumet (A domb, Az Anderson-magnószalagok, Gyilkosság az Orient Expresszen), Alfred Hitchcock (Marnie), John Huston (Aki király akart lenni), John Boorman (Zardoz), Terry Gilliam (Időbanditák), és Richard Attenborough (A híd túl messze van). A szerepei mind hasonlóak voltak: jó kiállású, de dacos hős, aki képes a legvégsőkig elmenni. Egyetlen állandó elem volt az összes karakterben, amit eljátszott: jellegzetes skót akcentusát nehezen tudta levetkőzni, hiába játszott középkori spanyolt (A hegylakó), chicagói rendőrt (Aki legyőzte Al Caponét - ezért Oscart is kapott, az egyetlent a karrierje során), vagy éppen Indiana Jones édesapját (Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag).

Skót származásának mindig is nagy jelentőséget tulajdonított, fiatalkorában két tetoválást csináltatott, az egyik felirat a “Mum & Dad” (anyu és apu), a másik pedig a “Scotland Forever” (Skócia örökké). Nyilvános eseményeken gyakran tradicionális skót kiltben jelent meg, és egészen addig támogatta a skót függetlenségért harcoló Skót Nemzeti Pártot, amíg a brit törvénykezés megengedte a pártok tengerentúli finanszírozását. 2000-ben lovaggá ütötték, és csak azért ilyen későn, mert a korábbi felterjesztéseket megvétózták a brit politikusok Connery politikai nézetei miatt.

FOTO: Tanjug/ AP Photo/Gerald Penny, File

Sean Connery egyszer házasodott, 1962-ben vette el Diane Cilentót, akivel 1973-ban elváltak. Cilentótól egy gyereke született, Jason. A volt felesége 2006-ban kiadott egy önéletrajzot, amiben azt állította, hogy Connery többször is bántalmazta, lelkileg és fizikailag is. A vád miatt újra előszedték a színész nőkről tett korábbi, furcsa kijelentéseit. 1965-ben azt nyilatkozta a Playboynak, hogy nincsen azzal különösebb baj, ha valaki megüt egy nőt, de nem ajánlja, hogy ugyanúgy tegye, ahogy egy férfit ütne meg. 1993-ban azt mondta a Vanity Fairnek, hogy ...vannak nők, akik a végsőkig feszítik a húrt. Azt keresik, a végső konfrontációt. Egy pofont akarnak.

Connerynek le kellett mondania a nyilvános szerepléseit, de bocsánatot kért, és elismerte, hogy a nők elleni erőszak soha, semmilyen körülmény között nem megengedhető.

Mire ez a botrány kirobbant, a színész már szinte teljesen visszavonult. Míg a kilencvenes években még sikert sikerre halmozott (Vadászat a Vörös Októberre, Briliáns csapda, A szikla), addig a kétezres években az A szövetség című, Alan Moore képregényéből adaptált akciófilm csúfos bukás lett, és a nyögvenyelős forgatás elvette Connery kedvét Hollywoodtól - Gandalf szerepét sem vállalta a Gyűrűk Urában. Az utolsó szerepe 2012-ben a Sir Billi című brit animációs filmben volt, amiben ő kölcsönözte a főszereplő skót állatorvos hangját.

Sir Sean Connery
Sean Connery
elhunyt
film
007
James Bond
meghalt

Most

14:33, Frissítve: 14:43

Égető szükség lenne terelőútra Temerinben

Temerin főutcáján folyamatos a személy- és teherforgalom. Elsősorban Újvidék vonzáskörzete miatt nagy az észak-dél irányú forgalom. A település tehermentesítése miatt régóta aktuális kérdés egy kerülőút kiépítése.
14:25

Szabadkára is visszaszivárognak a migránsok

Szabadkára is egyre több migráns tér vissza, és próbálkozik meg ismét nekivágni a magyar határkerítésnek. Amióta legutóbb összeszedték és távolabbi szerbiai befogadóközpontokba szállították el őket, néhány napig nyugalom volt a városban.
13:43

A KKT 100 napja Óbecsén

Száz nap alatt öt ülést tartott az új összetételű községi képviselő-testület Óbecsén. Az eddigi munkát és a koalíciós együttműködést ma sajtótájékoztatón értékelte Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.