Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elismert nemzetközi tudományos konferenciává nőtte ki magát a SISY

2019.09.12
17:25
2020.02.10
19:47
Forrás
Pannon RTV
Az intelligens mérnöki rendszerek témájával foglalkozó tanácskozás házigazdája Szabadka, a szervezői pedig a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az Óbudai Egyetem.

A háromnapos SISY-konferencia a nemzetközi tudományos együttműködés egyik példaértékű rendezvénye - hangzott el az esemény mai megnyitóján.

Sutus Ákos, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola harmadéves hallgatója idén először jött el a konferenciára. A mechatronika-szakos fiatalt leginkább a műszaki újdonságok érdeklik.

Eigner György, az Óbudai Egyetem adjunktusa évek óta visszatérő előadó a SISY-konferencián. Szerinte ez egy kiemelt jelentőségű és rangú esemény. A szakember kutatási területe az orvosbiológia. Idei előadásában a tumornövekedés szabályozásával foglalkozott: „Az előadás egy robusztus módszertant prezentál. Arról fogok beszélni, hogyan lehet a tumornövekedés gátlását fejlett technikai eszközök vagy eszköztár használatával szabályozni.”

Ez egy nagyon jó példája a határon átnyúló tudományos együttműködésnek, elsősorban a műszaki területen - emelte ki köszöntőbeszédében Takács Márta. „Kétoldali konferenciaként indultunk. Mára azonban már nemzetközi regisztrált konferenciává nőtte ki magát a rendezvény. Tíz országból vannak most is résztvevők, több mint 70 beérkezett tudományos cikkel és publikációval, amit részben élőszóban, részben bemutató formájában fognak előadni a tudósok illetve kutatók” - mondta a szervezőbizottság elnöke.

Az idei SISY-konferencián szerbiai, anyaországi, boszniai, szlovák, lengyel, román, kínai, japán, kanadai és orosz tudósok vesznek részt.

A konferencia fő célja, hogy bemutassa azt, amivel ma a kutatók és fejlesztők foglalkoznak tudományos vagy prototípus szinten. A prezentált anyagok várhatóan egy pár év múlva a mindennapi életben is alkalmazhatóak lehetnek - mondta Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója. Hozzátette: 17 évvel ezelőtt, amikor a konferencia elindult, intelligens rendszer még nemigen volt. „Gondoljunk csak egy mosógépre. Egyedül elindítja a mosást, tudja, hogy mennyi ruhát tettünk bele, tudja mennyi vizet használjon vagy ne használjon fel. Ez egy bizonyos intelligenciát jelent.” Az emberek életének mindennapjaiban ma ilyen intelligens rendszerekkel találkozhatunk - tette hozzá a szakember.

Az idei SISY-konferencia szombaton délután zárul.

SISY
tudomány
konferencia
Szabadkai Műszaki Szakfőiskola
Óbudai Egyetem
Szabadka

Most

15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.