Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Elkezdődött a nemzetközi téli vízimadár számlálás

2021.01.09
14:51
2021.02.09
10:17
Forrás
Pannon RTV
Január 8-tól 30-ig tart a nemzetközi téli vízimadár számlálás. Ebben az időszakban világszerte végeznek madárszámlálást a vizes élőhelyeken, majd összegzik az eredményeket.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Az 1966-ban indult kutatás az egyik legrégebbi és legtömegesebb madárszámlálási akció. Nálunk a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület koordinálja 2012 óta.

Szerbiában minden évben 200-250 ember vesz részt a téli madárszámlálásban. A madarászok mellett kimennek a terepre a védett területek kezelői, hegymászók, vadászok, de amatőr természetkedvelők is.

Ivana Obrenov, angoltanár, Újvidék: „Ez a harmadik madárszámlálás, amelyen részt veszek, és mindig megtudok valami újat. Ez nem a foglalkozásom, nem egy olyan foglalatosság, amellyel minden nap foglalkozok, de az emberek körülöttem csodálatosak, akárcsak a természet, amelyet látunk magunk körül, és a madarak is. Valójában mindig tanulok valami újat, és egy szép, különleges tapasztalatban van részem.”

Január végéig világszerte végzik a szimultán madárszámlálást, majd összegzik és összehasonlítják az eredményeket. A hosszútávú, már fél évszázada tartó kutatás alapján konkrét lépések tehetők a természetvédelem területén.

Marko Šćiban, koordinátor, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület: „Mivel elég jól kialakult együttműködésünk és adatbázisunk van, amelyet Hollandiában vezetnek, a Wetlands International, ezeket az adatokat évről évre tudjuk követni, és eredményekhez jutunk, melyek sokat elmondanak a madarakról, de a mi viszonyulásunkról is a természethez, a vizek állapotáról. Ezekből az adatokból tudomást szerezhetünk, és észrevehetjük az éghajlatváltozásokat is, amelyek történnek.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Szerbiában körülbelül ötezer helyszínen végeznek madárszámlálást. A Duna, a Tisza, a Száva, a Drina és a Moravák mellett számos csatornát, tavat, valamint mocsaras és lápos területet néznek át.

Nálunk a téli hónapok folyamán a vizes élőhelyek madarainak a száma körülbelül 250-től egész 400 ezerig terjed, évtől függően. Az, hogy a tél nagyon hideg, vagy melegebb, hideg hónapok nélküli, nem igazán hat ki az eddigi észrevételeink szerint, de ezt majd csak akkor fogjuk tudni, mikor minden adatot összegeznek.”

Felénk a legszámottevőbb, vízen vagy víz mellett élő madarak a téli időszakban a vadludak, a tőkés récék, a különféle gémek, a kárókatonák és a sirályok. Aki a hónap folyamán még szeretne részt venni a számlálásban, jelentkezhet az iwc@pticesrbije.rs e-mail címen.

téli
számlálás
vizes
élőhelyek
vízimadár
vízimadár-számlálás

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:51, Frissítve: 21:56

Az angolok nyerték a D-csoport rangadóját

Az angol válogatott Raheem Sterling góljával 1-0-ra legyőzte a horvát együttest a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának első fordulójában, a londoni Wembley Stadionban.

Népszerű

Az Interpol körözte, Szabadkán tartóztatták le

Egy Interpol által körözött személyt tartóztatott le, és vett őrizetbe a szabadkai rendőrség. Az 1985-ös születésű magyar állampolgárságú P. K.-t egy másik személy házában találtak meg a városban.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.