Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Mahesh Kumar A.

Elmaradt a tavasz, 45 fokos hőség tombol Indiában és Pakisztánban

2022.04.30
20:51
2022.04.30
20:58
Forrás
hirado.hu
Szokatlanul korán jött az első hőhullám

Szokatlanul korán beköszöntött hőhullám sújtja Indiát, helyenként 45 Celsius-fokot meghaladó forróságtól szenvednek az emberek, és áprilisi átlaghőmérsékleti rekordok dőlnek meg.

Északnyugat- és Közép-Indiában nagyobb a hőség, mint bármikor ilyenkor az időjárási feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta. Pénteken több mint tucatnyi helyen mértek 45 fok fölötti hőmérsékletet.

Áprilisban a napi legmagasabb hőmérséklet átlaga északnyugaton elérte 35,9, Közép-Indiában pedig a 37,78 Celsius-fokot, ami a legmagasabb a mérések kezdete óta. A hőhullám az elkövetkező napokban is folytatódik, sőt még fokozódhat is, Észak-Indiában 50 fokot meghaladó hőmérsékletek várhatók – közölte az indiai meteorológiai szolgálat vezetője.

Az ilyen forróság nem számít ritkaságnak Dél-Ázsiában, ám idén szokatlanul korán jött az első hőhullám. Indiában hagyományosan a május és a június a legforróbb hónap. A tikkasztó hőségben megolvadnak a járdák, sok a rosszullét és a tűz, az iskolák zárva tartanak. A rendkívüli hőség következményei több mint egymilliárd embert fenyegetnek – hívták fel a figyelmet tudósok.

Hőségtől szenved Pakisztán is, ahol – mint azt a klímaváltozási szövetségi miniszter megállapította – évtizedek óta először elmaradt a tavasz, a telet rögtön a nyár váltotta fel.

India
Pakisztán
kánikula

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű