Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Elmentem én a vásárba....

2020.03.01
13:24
2020.03.01
17:16
Forrás
Pannon RTV
A vásár volt a témája az idei Gazdag Ág hagyományápoló népművészeti vetélkedőnek. Az eseményt 32. alkalommal tartották meg szombaton az oromhegyesi faluházban. A versenyen 11 csapat vett részt.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Igazi vásári hangulat uralkodott az oromhegyesi Faluházban, ugyanis a versenyzőknek különbözőképpen kellet feldolgozniuk az egykori vásárokkal kapcsolatos témákat.

A ludasiaknak a szabadkai baromfi és galambvásárt kellett bemutatni. Vásárhelyi Teréz, elnök, Ludas Matyi Művelődési Egyesület, Ludas: „Elsősorban Palicsról ment a villamos és vagy gyalog, vagy biciklire felkötötték oldalra a kosarat, ugye beletették a kakast, a tyúkot. Általában egy párat, vagy egy bakpulykát vittek el és ezért már érdemes volt elmenni Szabadkára a vásárba, mert ugye a gyereknek kellett új kabát, vagy kinőtte a cipőjét, vagy elrongyolódott.” 

Pannon RTV/Molnár Ádám

Minden egyesület kiállítással készült, valamint beszámolóval, népdalokkal és anekdotákkal, amelyeket egyenként, öt kategóriában szakmai zsűri értékelt. Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató elmondta, nagyon fontosnak tartja a rendezvényt, hiszen minden egyesület a saját településéhez köthető értékeket kutat fel és mutat be: „Nagyon fontosnak tartom, pont ezek a régi tárgyak kapcsán is, hogy tényleg a régi tárgyakat próbálják összegyűjteni. Vannak, például Völgyesen van egy olyan gyűjtemény, amit még megboldogult Pósa Magda néni kezdett el gyűjteni és ők ápolják, tovább gyűjtik Völgyesen azokat a régiségeket, amelyek a faluhoz kötődnek.” 

Pannon RTV/Molnár Ádám
Pannon RTV/Molnár Ádám

Koncz Lázár, az esemény szervezője kiemelte, minden évben próbálnak kreatív témákat kitalálni a résztvevő csapatoknak, és mivel nagy hagyománya volt egykor a vásároknak, így idén e köré építették fel a rendezvényt: „A vásár az egy meghatározó tényező volt akkor a falusi és a városi emberek részére is. A városokból általában a kisiparosok többé-kevésbé, a faluból meg a terményekkel, és akkor a városi vásárokban ott mindenki megjelenhetett a saját portékájával, vagy eladni valamit, vagy venni.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az idei Gazdag Ág nyertesei a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület és a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület Cifraszűr népdalkórusa lettek. Felváltva egy évig birtokolják a szalagokkal díszített vándorstafétát.

vásár
Gazdag Ág
hagyomány
Vásárhelyi Teréz
Oromhegyes

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.