Ugrás a tartalomra
Pixabay

Elmozdulhatnak a trópusi esőerdők a klímaváltozás miatt

2021-01-22
17:23
Forrás
index.hu
Az egyenlítő mentén húzódó keskeny, esős sávban honos esőerdők területi eltolódására is sor kerülhet a klímaváltozás miatt. Ha ez bekövetkezik, az milliók élelmiszerbiztonságát fenyegeti – állítják a Kaliforniai Egyetem és Irvine Egyetem kutatói.

A Nature Climate Change szaklapban publikált tanulmányt szerző, környezetmérnökökből, ökológusokból és adattudományos szakemberekből álló interdiszciplináris csapat kiemelte, hogy a változás nem fogja egyformán érinteni a trópusi övezetet: az esőöv a keleti féltekén észak felé, a nyugati féltekén dél felé fog terjeszkedni. Az esőerdők északra tolódása szárazsághoz vezet Délkelet-Afrikában és Madagaszkáron, miközben árvizeket okoz India déli részén. Az amerikai esőerdők délre tolódása szárazabb éghajlatot hoz majd Közép-Amerikába. A kutatók kimutatták, hogy a klímaváltozás hatására a Föld trópusi esőöve a bolygó kétharmadát fedő hosszúsági fokok mentén ellenkező irányba mozdul el, ami világszerte láncreakciószerű változást idéz elő az ivóvíz elérhetőségében és az élelmiszer-termelésben. 

esőerdő
klímaváltozás
természetvédelem

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.