Ugrás a tartalomra
Szerbiai Madártani és Madárvédő Egyesület

Elpusztult egy parlagi sas Nagykikinda közelében

2022.04.12
13:41
Forrás
Facebook
A ragadozó madár feltehetően mérgezés áldozata lett - közölte a Szerbiai Madártani és Madárvédő Egyesület.

A vadon élő állatok, különösen a ragadozó madarak túlélését a mérgezés nagyban veszélyezteti Szerbiában. Csak az elmúlt 22 évben több mint 2300 védett madár pusztult el mérgezés következtében, ebből több mint 100 rétisas. A legtöbb esetben szándékos volt a mérgezés, és peszticidekkel kezelt csalétkeket, például a már betiltott Furadant használták.

A parlagi sasok 2016-ban kerültek az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy mindössze két példány maradt belőlük Szerbiában. A szakemberek szerint idén tavasszal 5 pár kezdett fészkelni a közigazgatásilag Nagykikindához tartozó területeken. A most megmérgezett parlagi sast egy Nagykikinda melletti mezőn találták meg, és a jelek szerint egy mérgezett róka teteméből lakmározott, emiatt pusztult el. A sas közelében egy elpusztult egerészölyvet is találtak.

parlagi sas
mérgezés
furadán

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.