Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Elszármazottak találkozója Tóbán

2019.07.28
14:37
2020.04.24
15:48
Forrás
Pannon RTV
Háromévente tartják meg a rendezvényt, amelyre néhányan messzi országokból is hazatérnek.

A hétvégén megkétszereződött a lakosok száma a bánáti Tóbán, ugyanis több mint háromszázan érkeztek haza az elszármazottak hatodik találkozójára. A legtöbben Vajdaság településeiről jöttek, elsősorban Szabadkáról, de voltak Németországból, Ausztriából, sőt még Amerikából is.

Pannon RTV/Lukács Attila

Hálaadó szentmisével kezdődött a találkozó a felújítás alatt álló Szentháromság katolikus templomban. A templom az, amely minden tóbaihoz szorosan kötődik, ahova mindenki betérhet, az is, akinek vendégként már nincs hova mennie. A szentmisét Bővíz László tóbai plébános, Csipak Csaba és Király Tibor atyák mutatták be. Csipak Csaba atya a falu szülötte, most Fehértemplomon végzi hivatását. „Mindig nagy öröm itt szentmisét bemutatni, együtt imádkozni a hívekkel, a közösséggel, találkozni a régi ismerősökkel. A templom mindig meg tud lepni. Mindig van olyan apró kis részlet, amire, ha odanézek, rápillantok, akkor sok-sok szép emlék jut eszembe. Így volt ez a mai szentmise alatt is, sok minden eszembe jutott.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A múlt század hatvanas éveiben 1400 lelket számolt a település, azóta tízévente kétszázzal csökken a falu lakossága. Sokan költöztek el Szabadkára. Tóba lakóinak 85 százaléka azonban továbbra is magyar. Balázs Dezső, tanácselnök, Tóba HK: „Sok fiatal és középkorú személy a jobb élet vagy munkakörülmények reményében elmegy. Valaki életvitelszerűen külföldre költözött, valaki hazajár, havi vagy esetleg heti rendszerességgel. Jelen pillanatban az itt élők száma négyszáz alá csökkent.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Tóbán 2004 óta háromévente tartják az elszármazottak találkozóját. Most is érkeztek a világ minden tájáról. A vendégek nagyobb része Vajdaságból tért haza szülőfalujába. Ács Erzsébet, tóbai elszármazott, Töröktopolya: „Ha végignézünk itt, ezen a sok vendégen, talán csak egy tizedrészét tudjuk megismerni, de amikor találkozunk, mindjárt mondjuk a nevünket, hogy ne kelljen sokáig veszíteni az időt a bemutatkozással. Visszahúz bennünket - gondolom - a falu szeretete, a közösség, az a kis templom.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A falunak van iskolája, újítják a templomot, jórészt a szép hírnévnek örvendő színjátszóiknak köszönve pedig van igény a művelődési otthon felújítására. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Ami meg tud tartani minket, hogy összesereglünk, egymásra folyamatosan gondolunk. Azok is, akik itt maradnak, egymásról gondoskodnak, azokról is gondoskodnak, akik innen elmentek, és azok is gondoskodnak azokról, akik viszont ittmaradtak. Hát ez az az erő, ez az a sok szép jóság, amiből azt hiszem, hogy mindannyian erőt tudunk meríteni.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Találkoztak a rokonok, ismerősök, szomszédok. A hazalátogatók kimentek a temetőbe. Megtekintették a falu múltjáról szóló kiállítást. Volt művelődési műsor. Megkoszorúzták a háború áldozatainak az emlékművét. A találkozó a Tóbai bállal ért véget.

elszármazott
elszármazottak találkozója
Tóba
Bánát
szentmise
hálaadó szentmise
Szentháromság katolikus templom
Bővíz László
Csipak Csaba
Király Tibor
Balázs Dezső
Ács Erzsébet
Sutus Áron
bál
temető
koszorúzás
kiállítás

Most

07:13

Olaszország több városát elöntötte az eső

Az olasz fővárosra a vasárnapra virradó éjszaka újabb heves vihar csapott le, és a nagy mennyiségű csapadék elszigetelte a szicíliai Messina teljes térségét is. A polgári védelem egészen hétfőig meghosszabbította az időjárási riasztást.
20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű