Ugrás a tartalomra
Pixabay/esiul

Eltűnhetnek a mézelő méhek az Egyesült Államokból

2023.01.31
13:21
2023.01.31
13:29
Forrás
greendex.hu
Az amerikaiak által elfogyasztott táplálék körülbelül egyharmada a mézelő méhek által beporzott növényekből származik, ennek ellenére a rovarok riasztó ütemben pusztulnak el.

Csupán egy év leforgása alatt, 2019 áprilisa és 2020 áprilisa között egy tanulmány 43%-os kolóniaveszteségről számolt be a mézelő méheknél az Egyesült Államokban. A szakemberek eredményei azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt öt évben a mézelő méhkolóniák fogyatkozása elsősorban a parazita atkák jelenlétével, a szélsőséges időjárási eseményekkel, a közeli peszticidekkel, valamint az áttelelés kihívásaival függ össze.

A statisztikusokból, geográfusokból és rovarkutatókból álló kutatócsoport nyilvánosan elérhető adatokat gyűjtött a mézelő méhkolóniákról, a földhasználatról, az időjárásról és más lehetséges stressztényezőkről 2015 és 2021 között. A kutatócsoport megállapította, hogy országos szinten számos stressztényező befolyásolta a mézelő méhkolóniák fogyatkozását, beleértve a közeli peszticidek jelenlétét, a gyakori szélsőséges időjárási eseményeket és az időjárás instabilitását. A kolóniák fogyatkozása a mézelő méhcsaládokban szaporodó parazita atkák jelenlétével is összefüggött, ami gyengíti a méheket, és potenciálisan vírusoknak teszi ki őket. A kutatók azt is megállapították, hogy a veszteségek jellemzően január és március között fordultak elő, valószínűleg az áttelelés okozta kihívások miatt, de egyes államok nem követik ezt a mintát.

méh
Amerikai Egyesült Államok

Most

19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.
17:54, Frissítve: 20:31

Deli Andor: Versenyképes sofőrképzésre van szükség

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága tárgyalta meg az Európai Bizottság legutóbbi javaslatcsomagját, amely célja a jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályok megreformálása és a közlekedés biztonságának növelése.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.