Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elűzték a telet Zentagunarason

2021.02.13
11:06
2021.02.13
16:04
Forrás
Pannon RTV
A járványügyi helyzet miatt valamivel szerényebb formában farsangoltak, de a gyerekek nagy örömére tarka jelmezekben, vígan, zajongva vonultak végig a település utcáin.

Boszorkányok, tündérek, madárijesztők, pillangók, szuperhősök vonultak végig Zentagunaras utcáin pénteken. Nagy lelkesedéssel és tarka jelmezekkel készültek az idén is a farsangra a gyerekek.

Kozma Emőke: "Anya segített elkészíteni a jelmezt, és apának elvágtuk a munkásnadrágját, amit már nem használ."

Farkas Kristóf: "A Csoki bácsi kölcsön adta a fémdetektorát, és most ezzel detektorozok."

Gere Kristóf: "Anya ötlete volt a jelmez. Lentről, a szállásunkról felhoztuk, és utána meg elkészítettük."

A farsang része ilyenkor Zentagunarason az eszem-iszom is, de a kocsonyabál a járványügyi helyzet miatt az idén elmaradt. A finom farsangi fánk azonban nem hiányozhatott az asztalról.

Dudás Ilonka, a Mag Hagyományápolók Egyesület tagja: "Mivel a Mag Hagyományápolók Egyesülete minden évben megszervezi a faluban a farsangot, ez bállal is szokott fejeződni, de sajnos az adott helyzet miatt most ez kimarad, de a gyerekek az iskolából felvonulnak jelmezben, és mi itt megkínáljuk őket farsangi fánkkal és teával."

A hagyományos nagybőgő temetés ugyancsak elmaradt idén, de az ünnepi, víg hangulat megmaradt.

Sípos Attila, a Mag Hagyományápolók Egyesület vezetője: "Ez a farsang kötődik még az egyházi hagyományokhoz, mivelhogy húshagyó kedd és száraz szerdán kezdődik a nagyböjt. Tehát a nagyböjthöz tervezett időszakban utána úgymond meghal a bőgő, a mulatság, és így kezdetét veszik a csöndes, beszélgetéses esték."

A tavasz körbe-körbe üldözte a telet, majd sikeresen leteperte. A szalmabábú is lángra lobbant, ami után már jöhet is a napsütés, a szép idő, már csak az a kérdés, hogy mikor.

farsang
Zentagunaras
fánk
jelmez

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.