Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Elverte a jég az őszi termést Udvarszálláson

2018.09.06
11:19
2018.09.06
15:56
Forrás
Pannon RTV
Jégeső és vihar pusztított kedd este a Dél-bánsági Udvarszálláson. Az ítéletidő nagy kárt okozott a termésben. A gazdák körében nagy az elkeseredés, hiszen segítségre nem sok kilátás mutatkozik.
facebook

Váratlanul és felkészületlenül érte az Udvarszállásiakat a kedd esti vihar. Jégelhárító felszerelés ugyan létezik a környékbeli falvakban, de ez alkalommal rakétát nem lőttek a felhőkre. Kucsera József: „Versec felől megindult, villámlott, dörgött, de nem gondoltuk, hogy ilyesmi megtörténhet, mert ez ritka, hogy ilyenkor, már szeptemberben ilyen jégverés jöjjön. Volt egyszer régen, nem tudom pontosan megmondani, 90-91-ben, akkor október elsején volt a jégverés, de nem ekkora, mint most. Álmodni sem bírtuk, hogy ilyen jég jön. Előbb az eső kezdett esni, aztán jött a jégverés.”

facebook

A gabonatermelőknek a vihar csak kisebb kárt okozott, mert a termés nagy részét már betakarították. A gyümölcsösökben és a kerti veteményekben azonban hatalmas a pusztítás.

Pannon RTV/Kerekes Rudolf
Pannon RTV/Kerekes Rudolf
Pannon RTV/Kerekes Rudolf
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Csáp Ferenc, Udvarszállás: 
„- A mezőn a károk hatalmasak, ami akármi kint volt, húsz perces jég volt, olyan dió nagyságtól kukorica nagyságig. Tisztán, eső nélkül, úgyhogy a károk nagyon nagyok. Ahol megfogta, ott száz százalékos, ezen a részen olyan 70 százalékos kár van.
- Mit lehet tenni ez ellen?
- Egyetlen, csak megvédeni, hogy ne romoljon, ne betegedjen tovább, mert az egész levél meg van sértve, és várni, hogy mit hoz a jövő, hogy helyre-e jön, vagy nem jön helyre az a 30 százalék, ami megmaradt.
- Biztosítás esetleg van?
- Nem biztosítottuk a káposztát, mert még soha nem esett, mióta kitermelők vannak, soha nem volt ősszel jég. Szokta a dinnyét elverni, azt biztosítottuk, házak biztosítva vannak, de a káposztát soha senki nem biztosította. Az este voltak a biztosítók itt, az almát nézték, és ők is mondják, hogy ez még soha nem volt. Mióta létezik ez a biztosító intézet itt Versecen, azóta nem volt ilyesmi, hogy a káposztát is a jég elveri.”

Pannon RTV/Kerekes Rudolf

A gazdák körében nagy az elkeseredés, mivel az őszi termés értékesítése biztosította volna számukra a megélhetést télen, valamint a jövő évi termelés beindítását is.

Udvarszállás
Bánság
ítéletidő
jégeső
káposzta

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.