Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Elvesztették a kapcsolatot Oroszország egyetlen űrtávcsövével

2019-01-12
15:57
2019-01-12
16:03
Forrás
BBC
A Spektr-R-rel elvesztette a kapcsolatot a Roskosmos orosz űrügynökség - olvasható a BBC-n.

Az űrtávcsőt még 2011-ben bocsátották Föld körüli pályára, hogy tudományos megfigyeléseket végezzen a világűrben. Az eszközt eredetileg 2016-ig tervezték működtetni, de egészen idáig kifogástalan állapotban volt. Most is küld mérési adatokat, de a földi irányítás parancsait már nem fogadja. A szakértők szerint még van esély újra felvenni vele a kapcsolatot. Egyébként idén tervezik fellőni az utódját, a német-orosz közös fejlesztésű Spektr-RG névre hallgató űrteleszkópot.

űrtávcső
Oroszország

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.