Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Emlékezet és megbocsátás Bácsföldváron

2019-11-02
17:17
2019-11-02
20:22
Forrás
Pannon RTV
Emlékművet avattak Bácsföldváron az 1944/45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére.

A helyi katolikus temetőben lévő fekete márványból készült emlékmű a szabadkai Somogyi Katalin és férje, Somogyi Sándor jóvoltából emlékeztet mindazokra, akik 75 évvel ezelőtt ártatlanul fizettek életükkel.

Az emlékmű avatására és annak megáldására sokan összegyűltek helyiek, önkormányzatok, pártok és civil szervezetek képviselői. Az emlékmű az utókornak mesél - emelte ki a megbocsátás bácsföldvári helyének megálmodója, Somogyi Katalin: „Legyen ez az emlékmű egyrészt az emlékezet őrzője, másrészt pedig a megbocsátás helye is. Nem szabad gyűlölni egymást. Én azt szeretném, ha itt ezen a helyen nemcsak gyászolnánk, nem csak a rosszra gondolnánk, hanem inkább arra, hogy mindent túl lehet élni és próbáljuk meg túlélni.”

Délvidék számára nagyon fontos, hogy az elmúlt időszakban beszélhetünk az 1944/45-ös borzalmak ártatlan áldozatairól, emelte ki Paskó Csaba, kelebiai plébános: „Én hiszek abban, hogy ezeknek az embereknek a vére nem hullott hiába, és bízom abban, hogy tanulunk ebből, viszont nekünk akik ismerjük a múltunkat , emelt fővel, Istenben bízva kell előretekintenünk és a múltunkból tanulva a jövőnket építeni.”

Az emlékművet Horváth László helyi plébános szentelte fel.

A halottak napján szervezett eseményen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, a magyar közösség számára több szempontból is lényeges beszélni az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett áldozatokról: „Sajnos nagyon sok hely van, ahol emléket kell állítani az ártatlan áldozatok emlékére. Fontos az, hogy megőrizzük a közösségi tudatot arról, hogy '44-ben, '45-ben mi történt. Fontos az, hogy mementókat állítsunk az ártatlan áldozatok emlékére. Fontos az, hogy a felnövekvő generációnak elmondjuk azt, hogy mi történt velünk. S nemcsak azt mondjuk el, hogy mi történt velünk, hanem hogy milyen utat tettünk meg az elmúlt 75 évben, hogy idáig eljussunk.”

A bácsföldvári katolikus temetőben emeltetett emlékműnél lerótta kegyeletét a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ bácsföldvári helyi szervezete, a VMSZ óbecsei községi szervezete, Óbecse község önkormányzata, a VMSZ, a VMDP és a MEP óbecsei koalíciója, valamint Somogyi Katalin és férje, Somogyi Sándor, akik a feledhetetlen esemény kapcsán emlékfüzetet is készítettek. Katalin a kiadványt üzenetként az utókornak el is helyezte a kereszt talpazatánál.

Bácsföldvár
1944/45-ös ártatlan áldozatok
Pásztor István
Paskó Csaba
emlékmű
emlékműavató
temető

Most

Népszerű