Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Emlékszoba őrzi Szarvas Gábor nyelvművelő hagyatékát Adán

2021.01.31
11:19
2021.01.31
17:32
Forrás
Pannon RTV
Az adai könyvtárban októberben nyitották meg a Szarvas Gábor emlékszobát, a nyelvész halálának 125. évfordulója alkalmából.

A nyelvművelőről a könyvtárban már régóta őrizgettek régi dokumentumokat, viszont egy gondosan összeállított kiállítás formájában még sohasem volt megtekinthető. Az emlékhely létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány, valamint Ada község önkormányzata támogatta.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozat tavaly ünnepelte 50. évfordulóját. Emellett az adai születésű Szarvas Gábor halálának 125. évfordulója is alkalmat nyújtott arra, hogy a nagyközönség előtt is megnyissák a tiszteletére létrehozott emlékszobát a Könyvtár egyik helyiségében. Itt található meg a nyelvész és felesége, Szarvas Gáborné Herrer Paula hagyatéka.

Papp Horváth Csilla, könyvtáros: „A 2020-as különleges év volt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok szempontjából, hiszen most lett 50 éves a rendezvény. Ezért szerettünk volna mi, mint könyvtár egy kicsit nagyobb volumenű projekttel hozzájárulni ehhez a jeles eseményhez. Így született meg az ötlet, hogy készítsünk egy emlékszobát Szarvas Gábor nyelvész tiszteletére. Az itt látható dokumentumok, illetve a kiállított anyag nagy része még az 1970-es években hozzánk, Adára került. A zentai levéltár adta nekünk, tartós használatra. Ezt az anyagot dolgoztuk fel és állítottuk ki.” 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A könyvtár épületének átrendezése során vetődött fel a szoba kialakításának ötlete. Az emlékszoba révén méltó dokumentumtár jöhetett létre. A tárlatban könyvek, kéziratok, cikkek és tanulmányok találhatók.

Papp Horváth Csilla, könyvtáros: „A Szarvas Gábor emlékszoba továbbra is várja a látogatókat. A könyvtár nyitvatartási ideje alatt bárki bejöhet, kinyitjuk, szívesen megmutatjuk, elmeséljük, hogy hogyan készült el. Megmutatjuk, hogy mire vagyunk a legbüszkébbek, mik az érdekességek, különlegességek. Arra számítunk, hogy amint rendeződik a helyzet, akkor iskolai csoportokat is tudunk majd fogadni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A könyvtáros elmondta, hogy az ötletgazda a kolléganője, Morvai Nagybali Tamara volt, viszont a tárlat megvalósulásából többen is kivették részüket. A kiállított hagyaték részét képezik még a nyelvész személyes fényképei és levelei, valamint a pipája is. Kuriózumnak számít, hogy a kiállított tárgyak között díszkötésben és eredeti formájában találhatóak meg a Magyar Nyelvőr példányai, valamint felesége, Herrer Paula csatos emlékkönyve is.

Ada
emlékszoba
Szarvas Gábor
Szarvas Gábor Könyvtár
Papp Horváth Csilla

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:05

Karneváli hangulat Torontálvásárhelyen

Szebbnél szebb jelmezek, finomabbnál finomabb ételek és rengeteg mosoly volt a torontálvásárhelyi karneválon és pörköltfőző versenyen, amelyre külföldről is érkeztek vendégek. A karneválon több mint 200 gyerek öltözött jelmezbe.
11:33, Frissítve: 12:23

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.
10:39, Frissítve: 11:58

Testvértelepülési együttműködés

A magyarországi Őrtilos és Torontálvásárhely vezetősége testvértelepülési szerződést írt alá. A felek azt remélik, hogy az eddig is baráti kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Népszerű