Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Emlékszoba őrzi Szarvas Gábor nyelvművelő hagyatékát Adán

2021.01.31
11:19
2021.01.31
17:32
Forrás
Pannon RTV
Az adai könyvtárban októberben nyitották meg a Szarvas Gábor emlékszobát, a nyelvész halálának 125. évfordulója alkalmából.

A nyelvművelőről a könyvtárban már régóta őrizgettek régi dokumentumokat, viszont egy gondosan összeállított kiállítás formájában még sohasem volt megtekinthető. Az emlékhely létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány, valamint Ada község önkormányzata támogatta.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozat tavaly ünnepelte 50. évfordulóját. Emellett az adai születésű Szarvas Gábor halálának 125. évfordulója is alkalmat nyújtott arra, hogy a nagyközönség előtt is megnyissák a tiszteletére létrehozott emlékszobát a Könyvtár egyik helyiségében. Itt található meg a nyelvész és felesége, Szarvas Gáborné Herrer Paula hagyatéka.

Papp Horváth Csilla, könyvtáros: „A 2020-as különleges év volt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok szempontjából, hiszen most lett 50 éves a rendezvény. Ezért szerettünk volna mi, mint könyvtár egy kicsit nagyobb volumenű projekttel hozzájárulni ehhez a jeles eseményhez. Így született meg az ötlet, hogy készítsünk egy emlékszobát Szarvas Gábor nyelvész tiszteletére. Az itt látható dokumentumok, illetve a kiállított anyag nagy része még az 1970-es években hozzánk, Adára került. A zentai levéltár adta nekünk, tartós használatra. Ezt az anyagot dolgoztuk fel és állítottuk ki.” 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A könyvtár épületének átrendezése során vetődött fel a szoba kialakításának ötlete. Az emlékszoba révén méltó dokumentumtár jöhetett létre. A tárlatban könyvek, kéziratok, cikkek és tanulmányok találhatók.

Papp Horváth Csilla, könyvtáros: „A Szarvas Gábor emlékszoba továbbra is várja a látogatókat. A könyvtár nyitvatartási ideje alatt bárki bejöhet, kinyitjuk, szívesen megmutatjuk, elmeséljük, hogy hogyan készült el. Megmutatjuk, hogy mire vagyunk a legbüszkébbek, mik az érdekességek, különlegességek. Arra számítunk, hogy amint rendeződik a helyzet, akkor iskolai csoportokat is tudunk majd fogadni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A könyvtáros elmondta, hogy az ötletgazda a kolléganője, Morvai Nagybali Tamara volt, viszont a tárlat megvalósulásából többen is kivették részüket. A kiállított hagyaték részét képezik még a nyelvész személyes fényképei és levelei, valamint a pipája is. Kuriózumnak számít, hogy a kiállított tárgyak között díszkötésben és eredeti formájában találhatóak meg a Magyar Nyelvőr példányai, valamint felesége, Herrer Paula csatos emlékkönyve is.

Ada
emlékszoba
Szarvas Gábor
Szarvas Gábor Könyvtár
Papp Horváth Csilla

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.