Ugrás a tartalomra
tél
pixabay

Enyhe telünk lesz

2017-10-09
14:45
2017-10-09
18:11
Forrás
Pannon RTV
Az átlagos napi hőmérséklet 5 és 8 fok között lesz.

A hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint enyhe télre számíthatunk - jelentette be a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Még a leghidegebb órákban is alig csökken a hőmérséklet 0 fok alá.     

Az elmúlt év az egyik leghidegebb telét hozta térségünkbe. Idén, ha az időjósok nem tévednek, nem kell ilyenre számítani. A Hidrometeorológiai Intézet szerint Szerbia síkvidékein, így Vajdaságban is 30-tól 60 napig várható nulla fok alatti hőmérséklet. Átlagos csapadékmennyiség várható, de nem tudni előre, mikor havazik és mennyit. Valószínűsítik, hogy ez lesz az egyik legrövidebb és legenyhébb telek egyike az elmúlt évtizedekhez képest. Az előrejelzés szerint mindössze nyolc-tizenöt jeges nap várható. Ilyenkor még a legmelegebb órákban is fagyni fog.

tél - pixabay

Kovács Géza, meteorológus: „A mi telünket két nagyon fontos áramlási rendszer határozza meg: az egyik a ciklonok pályája, és attól függően változik, illetve alakul a hőmérséklet. Ha ezek az óceáni légtömegek gyakran irányítják a december–január–február folyamát, akkor egy enyhe télről van szó, ezt előre látni nagyon nehéz és kockázatos dolog.”

Még ha nincs is rekordhideg, éjszaka azért be kell gyújtani. Mikes Imre Elek, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színésze semmit sem bíz a véletlenre. Nála ropog a cserépkályhában a tűz. Már nyáron bekészítette a fát. „Most először vagyok házban, eddig lakásban laktam, és akkor különböző fűtések voltak: gáz, városi fűtés, villanyfűtés. Itt kombinált fűtés van, mert van itt két cserépkályha, meg van gáz is, úgyhogy amikor eljön a hideg tél, akkor nyilván azt is bekapcsolom, illetve azzal is hozzámelegítek.”

Habár az időjárás-előrejelzés enyhe telet jósol, a fatelepek az előző évekhez hasonlóan készülnek a mínuszokra. A fatelepeken napokat, sőt heteket kell várni a fára. Pálfi Karolina, az egyik szabadkai lerakat tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy nagyobb volt a kereslet idén a fára. Már nyáron sokat vásároltak tüzelőt. Ennek oka szerinte az idei év elején bekövetkezett fagy.

tél - pixabay

Pálfi Karolina, tulajdonos, Sakál fatelep: „Mivelhogy egy kicsit hidegebb volt, mint az előző teleken, az emberek szerintem megijedtek. Másrészt, ahogy én gondolom, elég sokan vannak kint külföldön, akik dolgoznak, és küldik haza a pénzt, és az egész mennyiséget megveszik egyszerre.”

Még biztosan nem kell félnünk a fagytól. Az előrejelzések szerint a héten visszaköszön a nyárutó. A 20 fokot is meghaladja a legmagasabb nappali hőmérséklet.

tél
enyhe
2017

Most

15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.