Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Tony Avelar

Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

2020-09-15
11:12
Forrás
elobolygonk.hu
Jól kivehető füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor a kontinens műholdképén.

Az USA nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltött erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó futóáramlásnak köszönhetően már Európába is eljutott – írja az Időkép.

A kontinenst a Baltikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el. A műholdfelvételeken túl a légkörben lévő füst általunk is észlelhető jellegzetes jelei a színesebbé váló napkelték és napnyugták, amit a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okoz.

Az előrejelzések szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is, így várhatóan térségünkben is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Európa
Kalifornia
erdőtűz
füst

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.