Ugrás a tartalomra
Pixabay/HaticeEROL

Ezer éve nem tapasztalt bolygóegyüttállás lesz látható

2022.06.09
17:47
Forrás
hvg.hu
Június 17-28. között ritka bolygóegyüttállást lehet majd megfigyelni az égbolton, ugyanis a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali órákban egymás után sorakozva.

A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor.

Június végén hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulva a Naptól való távolságuk sorrendjében a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz tűnik majd fel. Továbbá távcsővel látható lesz még az Uránusz és a Neptunusz, a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is. A bolygósor hajnali 3 és 4 óra között látható a legtisztábban.

A különleges égi jelenségre legutóbb 947-ben volt példa, és legközelebb 2492 áprilisában lesz lehetőség a megfigyelésére.

bolygó
együttállás
tudomány
csillagászat

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.
07:10, Frissítve: 10:03

Összmagyar Egyetemista Tábor 2022

Háromszáz magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemistatáborába, Magyarországra. A Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő táborban vajdasági diákok is képviseltetik magukat.

Népszerű