Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Ezüstérmes menüt készített Paskó atya

2018-11-26
16:19
Forrás
Pannon RTV
Gasztronómiai Világbajnokság zajlik Luxemburgban. A kelebiai plébános, Paskó Csaba is főzött tegnap, munkáját ezüstéremmel jutalmazta a zsűri, főétele különdíjat kapott.

Paskó Csaba a Pannon Rádió Presszó című műsorának Luxemburgból adott interjút. Azt mondta, fárasztó napokon van túl, de maradandó élményeket szerzett. A Magyar Gasztronómiai Szövetség jóvoltából, a Békés Megyei Culinary Team csapatának tagjaként egyéniben versenyzett, Vajdaságot képviselte. A csapat kapitánya egyébként Varga Károly séf, aki február óta mentorként segítette Paskó atyát.

Az ötfogásos menüsor elkészítésére egy teljes napjuk volt a versenyzőknek. Érdekesség, hogy még a meleg fogásokat is hidegen kellett a zsűri elé tenni. A kész ételeket zselatinba mártva tálalták fel. Paskó atya menüjéhez vajdasági alapanyagokat is felhasznált, például házi készítésű kecskesajtot és vajalját. A zsűri a trendi gasztronómiai fogásokat kereste, az ötletességet, és a menüsor felépítettségét is figyelembe vette.

Paskó Atya a vajdasági háziasszonyoknak is üzent: készítsenek el bátran helyi termékeket és hagyományos hozzávalókat, ezek íze ugyanis utánozhatatlan. Kiemelte például a vajat, ami szerinte sokkal finomabb a margarinnál. Arra is utalt, hogy a következő szakácskönyvében majd a hétköznapi főzés során is használható profi trükköket fog bemutatni.

Paskó Csaba menüsora (forrás: facebook):

Hideg Előétel
„VÍZALATTI KEDVENCEK”
- enyhén füstölt lazac, marinírozott fésűkagyló, garnélás, avokádós, beluga lencsés salátával, citrusos vinegrettel

Leves
ZÖLD „ELIXÍR”
- mentás cukorborsó, zöld spárga, angol zeller krémleves, ropogós bazsalikomos tempúrában sült vajdasági kecskesajttal

Meleg Előétel
- fiatal fogolymell sous-vide kacsamáj „lepellel” tárkonyos havasi cseresznye mártással, batáta textúrákkal, rozéboros vadkörte pürével

Főétel
BORÓKÁS VADNYÚL „DUETT”
- nyúl gerinc filé baconszalonnában sütve, vargánya gombás nyúlhús krokett, kakukkfüves jus-vel, bácskai sült vajban párolt zsenge zöldségekkel

Desszert
„ERDŐK KINCSEI”
- belga csokoládés gesztenyés desszertvariáció, piros bogyós gyümölcsökkel „csokisavar” homoktövis fagylalttal, fekete ribizli Cassis mártással
 

Paskó Csaba
Gasztronómiai Világbajnokság
Luxemburg

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.