Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A falu 228 éves fennállását ünneplik a torontálvásárhelyiek

2022.10.01
12:48
2022.10.01
19:49
Forrás
Pannon RTV
A többnapos rendezvényre sokan érkeztek. Az első napon nótaesttel ünnepelték meg Torontálvásárhely fennállását.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A Torontálvásárhelyi napok első napján a híres torontálvásárhelyi fontoskalácsot osztották a központban. Ez is a falu hagyományának egy része.

Balogi Béla, Torontálvásárhely: „Ez nagyon szép, hogy a fontoskalácsot osztogatják, mert sokan nem is ismerik a fontoskalácsot, az idősebbek igen, de a fiatalok nem ismerik. Akkor ezzel visszahozzák ezt a régi tradíciót.”

A rendezvény fénypontja a nótaest volt.

Jóna Andrejević Valéria, Pancsova: „Én mondhatom, hogy nagyon sokan tudják, de nagyon sokan nem is tudják, hogy Délvidéken, egy ilyen kis faluban, Debelyacsán, Torontálvásárhelyen egy ilyen színvonalas rendezvény valósult meg.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az est egyik fellépője a magyarcsernyei Oszterman Emma volt. „Úgy tartjuk egymást, mintha egy család lennénk, hiszen a nótaszeretet, a családról való mesélés, gyerekekről, unokákról, nekünk ez adja az életet, ez adja a boldogságot, ez adja ezt a mindennapi szürkeségből való kilépésnek a csattanóját, felkiáltójelet, hiszen ez nélkül nem lehet élni. Aki szereti a nótát, az mindörökre szereti.”

Lálity Urbán Emese, Torontálvásárhely Helyi Közösségének alelnöke bevallása szerint egy igen színvonalas est részese lehetett. „Ez a mai este nagyon kiemelkedően színvonalas volt, és a térségünkben nem tudom, hogy van-e még hasonlóan minőséges ilyen témakörű rendezvény, ami ilyen magas színvonalon reprezentálja, illetve mutatja be a művészeket.”

A József Attila Művelődési Otthon minden évben kiveszi a részét a torontálvásárhelyi napok szervezésében. Horti László, az otthon igazgatója elmondta: „Ami versenyszerű, az a VIVE, az új szerzemények bemutatása. Az egy komoly munka, egy komoly fellépés. Mindenki másképp énekel, mint például már a gálaest részén, ami volt szintén a VIVE-estén. Ezt a mai estét viszont teljesen szabadon énekelték, úgyhogy én azt hiszem, hogy ez nagyon jól sikerült műsor volt.”


A torontálvásárhelyi napok első napja közös vacsorával, fergeteges hangulatban zárult.

Torontálvásárhely
falunap
nótaest
Lálity Urbán Emese
Horti László

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.