Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A falu újratelepítésének 270. évfordulóját ünnepelték Doroszlón

2022.04.06
12:25
2022.04.06
16:50
Forrás
Pannon RTV
A helyi intézmények, egyesületek és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékkeresztet, Németh László versét hallhattuk Móger Tímea előadásában, majd Verebélyi Árpáddal közösen imádkoztak a jelenlévők.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Az eseményen Klemm Valéria mondott köszöntőbeszédet. Az elmúlt két évszázad a kitartásról és a hűségről tanúskodik - hangsúlyozta. Az itt élők tudása, lelkülete, gondolatai, alkotóereje és hűsége tette és teszi ma is élhetővé ezt a helyet. Közös a felelősség, hogy Doroszló olyan hely legyen, ahol a múlt összeér a jövővel, mondta a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója.

„Nem is az épületeiben, és nem is a tárgyi dolgaiban jelent nekem nagyon sokat, hanem a hely szelleme, ami bennünket itt összeköt és 270 éven keresztül megtartotta ezt a közösséget. Igen sokféle szél fújt már és sok épület romossá vált, de az ősök hagyatéka, az ősök hite, az ősök becsületessége mindaz, ami bennünk még él és mi ezt szeretnénk továbbvinni és az utókornak átadni, mert ez az, ami bennünket megtartott.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Doroszló plébánosa, Verebélyi Árpád elmondta, egyedül azok a stabil alapok biztosítják az embernek a megmaradást, amelyek több ezer évvel ezelőtt is megvoltak. Amikor a jövőben próbálunk gondolkodni, tudjuk, hogy mindez feladatokkal, nehézségekkel és küzdelemmel jár. Ennek a legszebb szimbóluma a kereszt.

„Az az irány, amit meghatároznak a közép-európai országok, Magyarország, de talán Szerbia is, pont azt próbálja megtalálni ebben a mai kor fergetegében, hogy mi az az egyetlen út, ami stabil. És mindig ráébrednek arra, hogy a stabilitást a hit jelenti az embernek.”

Az ilyen megemlékezésekből kell erőt meríteni és az összetartozást újra és újra megélni – emelte ki az eseményen Pelt Ilona. A VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke hozzátette:

„A jövő ifjai, akik itt maradnak, akik itt szeretnének élni a továbbiakban, itt látják a jövőjüket, fontos, hogy megtanulják, hogy ide minden évben el kell jönni és minden évben a hősök előtt fejet kell hajtani. Nekünk ők a hőseink, hiszen ezt a falut megtartották annak, ami.”

Jövőre ismét jelentős eseményt ünnepel Doroszló, hiszen a falu első írásos emléke 900 éves lesz.

Doroszló
falunap
Klemm Valéria
Verebélyi Árpád
Pelt Ilona

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.