Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A falu újszülötteit köszöntötték a Ludasi Fokhagymafesztiválon

2021.08.01
10:52
2021.08.01
17:27
Forrás
Pannon RTV
A Falunap megünneplését évek óta összekötik a Fokhagymafesztivállal, amely Ludas legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát. Ilyenkor köszöntik a település újszülötteit. Ajándékkal lepték meg a 2019-es Fokhagymafesztivál óta született 17 kisgyermeket.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ludas már régóta ismert a fokhagymatermesztésről, lakosai ragaszkodnak ehhez a hagyományhoz. Napjainkban is számos termelő foglalkozik az egészséges növény termesztésével. Nemcsak a környékbelieket vonzza, hanem a távolabb élők is előszeretettel látogatnak el a fokhagymafesztiválra.

A 23. falunap és 20. fokhagymafesztivál a Szent Katalin-templomban vette kezdetét, ahol kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét tartottak.

A rendezvény további programjaira a vásártéren került sor.

A fokhagymafesztiválon természetesen a fokhagymáé volt a főszerep, volt is belőle bőséges kínálat, az emberek vásároltak is belőle sokat. Az árakat illetően a fokhagyma kilója nagyságtól függően 300, 350, 400 dinárba került. A fokhagymafüzérek nagyságtól és dekorációtól függően 700, 800, a kisebbek 450 és 500 dinárba kerültek, de voltak nagyon szép díszes fokhagymakosarak 500 dinárért.

Sindrity Mária először látogatott ki a fokhagymafesztiválra: „Vásároltam is fokhagymát, mert azt sokat is fogyasztok, szeretem is, meg tudom, hogy jó termés, ez biztos.

Bátori Hermina fokhagymatermelő szerint az idén betegség támadta meg a növényt, így kevesebb és apróbb lett a termés. Az íze azonban kiváló, jól eltartható, ezért is volt nagy a kereslet.

„Tudják, hogy a ludasi fokhagyma egy minőségében jó fokhagyma.”

Fokhagymás játékokat is szerveztek, a vállalkozó szellemű gyerkőcök gerezdelő versenyben vehettek részt. A palicsi Vajda Petra lett az egyik győztes.

„ Nehéz volt-e a fokhagyma gerezdelés?
- Kicsit igen, de van nekünk otthon, ezért gyakoroltam otthon, úgyhogy nem volt olyan nehéz.”

Az idősebbeknek füzérfonó versenyt szerveztek. Ilyenkor köszöntik a település újszülöttjeit. Ludason a 2019-es fokhagymafesztivál óta született 17 kis lurkót és szüleiket ajándékozták meg.

Vásárhelyi Teréz, elnök, Ludas Matyi M. E., Ludas: „A családok között nagyon sok a nagycsaládos, akiknek ez már a második, harmadik gyerekük.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A rendezvény közösség összetartó erejét emelte ki ünnepi beszédében Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség elnöke.

„Amikor a fokhagymafesztiválra készülünk, abban az esetben megszűnik a világ létezni, mindenki összefog, az össz szervezet, ami létezik a faluban, odaáll a helyi közösség vezetősége mögé, és egyöntetűen a falu apraja-nagyja csak azon dolgozik, hogy ez a rendezvény egy olyan színvonalú rendezvény legyen, amire a környék azt mondja, hogy ez igen.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ludas a környék egyik legrégebbi települése, a rendezvény pedig a hagyományok őrzéséről szól - fogalmazott dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT VMSZ-es elnöke.

„Az, hogy huszadszor, illetve huszonharmadszor rendezik meg ezeket a rendezvényeket, azt bizonyítja, hogy kitartóak, és a nehézségek ellenére is fontosnak tartják azt, hogy saját magukat és a településüket megünnepeljék, megünnepeltessék.”

Az ünnepi megnyitót követően a helybeli Ludas Matyi Művelődési Egyesület és a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület tagjai léptek színpadra. A ludasi falunap és fokhagymafesztivál utcabállal zárult, amelyen a jó hangulatról a Piros Ingesek zenekar gondoskodott.

Ludas
fokhagymafesztivál
fokhagyma
falunap
Pásztor Bálint
Szabadka
VMSZ
Aladics Tibor
Vásárhelyi Teréz

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.