Ugrás a tartalomra

Falunap és fokhagymafesztivál Ludason

2019-08-04
12:44
2019-08-04
17:32
Forrás
Pannon RTV
Fokhagyma-különlegességek, fesztiválhangulat, muzsikaszó és rengeteg résztvevő - ez jellemezte a szombati ludasi falunapot.

Az észak-bácskai település, Ludas fokhagymatermesztésről híres. Szinte minden házban foglalkoznak a növénnyel. A falunapot a helyiek minden évben fokhagymafesztivállal egybekötve ünneplik. A résztvevők a mulatozás mellett általában be is szereznek a közkedvelt fűszernövényből. Sokk Éva: „Nagyon jó fokhagymát szoktam itt venni, nekem ez rettentően megtetszett, egy négy-öt éve járok már ide.”

A ludasi fokhagyma erős, csípős, tápanyagokban gazdag, sokkal jobb, mint a boltban vásárolt - mondják a helyiek. Báthori Hermina és családja kisebb mennyiségben termel fokhagymát, az árut pedig a piacon értékesítik. „Mi úgy termeljük, hogy nem nagyban, hanem kisebb területen és felfonjuk, tehát nem adjuk oda nagybani felvásárlóknak, hanem saját magunknak a piacunkon, és itt a fesztiválon eladjuk, valamint háztól.”

A fokhagymatermesztés hagyománya Ludason sok esetben generációról generációra öröklődik. Engi Katalin, fokhagymatermesztő: „Még az én anyukám meg apukám élt, akkor mi ültettünk ilyen, egy láncot is és fontuk és vitték Csantavérre meg Topolyára a vásárba és én szeretem csinálni.”

A falunapon résztvevőket az eső sem tántorította el a mulatozástól. A szervezők kétféle versennyel is készültek, ezek természetesen valamilyen módon a fokhagymához kötődtek. A résztvevők füzérfonásban és fokhagyma-gerezdelésben próbálhatták ki magukat. Aladics Tibor, elnök, Ludas HK: „Huszonkét éves a falunapunk és tizenkilenc éves a fokhagymafesztiválunk, tehát utána pár évvel követte a fokhagymafesztivál, és ezt azért tettük egy napra, mert úgy érezzük, hogy egy falu életében vannak nagy pillanatok, de nem sok, és a falunap fokhagymafesztivál egy olyan pillanata Ludasnak, amikor a figyelem rá összpontosul.”

A falunappal egybekötött fokhagymafesztiválra a környék településeiről is érkeztek érdeklődők. A rendezvény éjszakába nyúló zenés mulatsággal zárult.

Ludas
falunap
fokhagyma
fesztivál
termesztő

Most

13:34, Frissítve: 13:47

A vihar aratott Ludason

Tart a múlt heti viharkárok felszámolása Ludason. Az erős széllökések és a csapadék leginkább a mezőgazdaságban, ezen belül is a kukoricaföldeken jelentett nagy veszteségeket.
10:53, Frissítve: 11:12

Megérkezett az ősz térségünkbe

Csütörtökön hűvös reggelre ébredhetünk, csapadékra azonban nem kell számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 5 és 7 fok között alakul, a legmagasabb 20 fok körül várható.
08:54, Frissítve: 10:30

Hurrikán érkezik a Bermuda-szigetekhez

Helyi idő szerint ma este érintheti a térséget. Az amerikai hurrikánkutató központ közleménye szerint a 3-as fokozatú hurrikán széllökéseinek sebessége eléri az óránkénti 185 kilométeres sebességet.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.