Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Falunapot és meggynapokat ünnepelt Bácsfeketehegy

2020.06.13
17:21
2020.06.13
18:44
Forrás
Pannon RTV
Nagy volt az érdeklődés, sokan gyűltek össze ma Bácsfeketehegyen a falunap és a meggynapok alkalmából.

Az eseményt Bojtos Béla, a helyi közösség elnöke nyitotta meg, majd kihirdette Az én falum és a meggy elnevezésű képzőművészeti és irodalmi pályázat eredményeit. Emellett a falu legszebb háztájékának tulajdonosa is díjban részesült.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A fennállásának 235. évét ünneplő falu köztudatában mindig is előkelő helyen állt a meggy. Sokak számára ma is megélhetést nyújt, mások pedig el sem tudják képzelni otthonaikat meggyfa nélkül.

Major Mária, a Hestia Nők Egyesületének elnöke: „A ház eleje meggyfa nélkül nem is lenne a ház eleje. Én azért őszintén megmondom, szedni nem szeretem. Amit meg kell csinálni belőle, a kompót, a lekvár, azt már megcsinálom.”

A Hestia Nők Egyesületének tagjai meggyből készült süteményekkel és lángossal várták a látogatókat. A gyerekeket a vidámpark, az idősebbeket a kirakodóvásár vonzotta.

Hodik Annabella citromfüvet, bodzát és meggyet árult a vásárban. Azt is elmondta, hogy ezek közül melyik a legkelendőbb: „Talán a citromfű, mert azt kevesebben készítik otthon. Mindenkinek megvan a titkos, nagyi által dédelgetett receptje, hogy ki hogyan készíti a bodzaszörpöt, amit mindenki iszik. A citromfű nem olyan elterjedt, jobban viszik, de a gyerekeknek még mindig a meggy a kedvence.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel a megszokott kulturális műsor idén elmaradt, ahogy a marhapaprikás-főző verseny is a korábbi évekhez képest másképpen zajlott.

Juhász Attila, Bácsfektehegy HK titkára: „Az idei falu- és meggynapok szervezésébe igen mélyen beleszólt a COVID-19 járvány. Ezzel kapcsolatban helyi szinten, a tanácstagokkal közösen próbáltunk megfelelő óvintézkedéseket hozni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Hajnal Jenő, az MNT elnöke az eseményen elmondta, fontos, hogy a közösség az értékeit saját hasznára tudja fordítani: „A meggy, amely ezen a tájon, azonban a faluban sajátos módon érlelődik, különleges íze, zamata van. Szerteágazó a felhasználása. A mi tájunknak az értéktárába tartozik és bizonyos értelemben mi hungarikumnak is tekintjük.”

A megfelelő hangulatról az Azzuro band gondoskodott, akik a közismert magyar és szerb dallamokon kívül, világ zenével is kedveskedtek a nagyérdeműnek. A programsorozat vasárnap szentmisével zárul.

Bácsfeketehegy
meggynapok
falunap
meggy
Hestia Nők Egyesülete
Hajnal Jenő
Juhász Attila

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű