Ugrás a tartalomra
Telt terem a műsoron
Pannon RTV

Falunapot ünnepelt Királyhalom

2018-05-13
18:09
2018-05-13
19:05
Forrás
Pannon RTV
A kicsiny faluban, amelynek megközelítőleg 2000 lakosa van, minden évben megtartják a falunapot. A jó hangulatú ünnepségre a környék apraja-nagyját vendégül látják.

Délelőtt a gyerekeknek játékos módon mutatták be a település múltját, de a látogatókra egész nap izgalmas programok vártak.

A községháza előtt

A fák árnyékában hűsölve, beszélgetve falatoztak a királyhalmiak a helyi közösség épülete előtt. A reggeli gyerekprogramok után hét csapat sütött-főzött. Danics Sándor és csapata minden évben eljönnek a falunapra. Számukra ez egy nagyon jó program, szeretnek közösen főzni. „Disznópörköltet főztünk. Mindenki dicsérte.”

A kórus

Az ünnepségen a helyi tehetségek is felléptek. Az énekkar produkciója mellett köszöntötték az újdonsült anyukákat és az idén született kisbabákat, és a néptáncegyüttes is szerepelt. A képkiállításon a falu történetéről tudhattak meg többet a látogatók. Dér Mária már 80 éve él a településen, boldogan nosztalgiázott az emlékfal előtt. „Ezek a Szobonyáék. A Szobonya család nagyon gazdag volt, de azért szerények voltak. A Gizike öreglány volt, sohasem ment férjhez, a templomban orgonált. Gyönyörűen, sokáig és mindenki nagyon szerette. Nagyon emlékezetes a történetük.”

Királyhalom az 1800 évek végén alakult meg. Viselte a Bácsszőlős nevet is, mivel a kietlen homokpuszta ideális a szőlőtermesztésre. Katona Róbert, közgyűlési elnök, Királyhalom HK: „Annak idején, amikor Ferenc Jóska a már megépült vasútvonalon megérkezett ide Királyhalomra, akkor még Horgoshoz tartozott ez a homokvidék. Miután meglátogatta az ásotthalmi mezőgazdasági iskolát és itt szállt le a vonatról, akkor kapta a település a Királyhalom nevet. Hiszen a király megfordult a falunkban.”

Az ünnepségen a házigazdák a magyarországi Domaszék testvértelepülés képviselőit is vendégül látták.

Királyhalom
falunap

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:08

Babosék már a döntőben

Babos Tímea és partnere, Kristina Mladenović győzött a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyének elődöntőjében.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.