Ugrás a tartalomra
Telt terem a műsoron
Pannon RTV

Falunapot ünnepelt Királyhalom

2018-05-13
18:09
2018-05-13
19:05
Forrás
Pannon RTV
A kicsiny faluban, amelynek megközelítőleg 2000 lakosa van, minden évben megtartják a falunapot. A jó hangulatú ünnepségre a környék apraja-nagyját vendégül látják.

Délelőtt a gyerekeknek játékos módon mutatták be a település múltját, de a látogatókra egész nap izgalmas programok vártak.

A községháza előtt

A fák árnyékában hűsölve, beszélgetve falatoztak a királyhalmiak a helyi közösség épülete előtt. A reggeli gyerekprogramok után hét csapat sütött-főzött. Danics Sándor és csapata minden évben eljönnek a falunapra. Számukra ez egy nagyon jó program, szeretnek közösen főzni. „Disznópörköltet főztünk. Mindenki dicsérte.”

A kórus

Az ünnepségen a helyi tehetségek is felléptek. Az énekkar produkciója mellett köszöntötték az újdonsült anyukákat és az idén született kisbabákat, és a néptáncegyüttes is szerepelt. A képkiállításon a falu történetéről tudhattak meg többet a látogatók. Dér Mária már 80 éve él a településen, boldogan nosztalgiázott az emlékfal előtt. „Ezek a Szobonyáék. A Szobonya család nagyon gazdag volt, de azért szerények voltak. A Gizike öreglány volt, sohasem ment férjhez, a templomban orgonált. Gyönyörűen, sokáig és mindenki nagyon szerette. Nagyon emlékezetes a történetük.”

Királyhalom az 1800 évek végén alakult meg. Viselte a Bácsszőlős nevet is, mivel a kietlen homokpuszta ideális a szőlőtermesztésre. Katona Róbert, közgyűlési elnök, Királyhalom HK: „Annak idején, amikor Ferenc Jóska a már megépült vasútvonalon megérkezett ide Királyhalomra, akkor még Horgoshoz tartozott ez a homokvidék. Miután meglátogatta az ásotthalmi mezőgazdasági iskolát és itt szállt le a vonatról, akkor kapta a település a Királyhalom nevet. Hiszen a király megfordult a falunkban.”

Az ünnepségen a házigazdák a magyarországi Domaszék testvértelepülés képviselőit is vendégül látták.

Királyhalom
falunap

Most

21:18, Frissítve: 22:31

Szent István-napi ünnepség Palicson

Palicson tartották meg szombat este a Szent István-napi központi ünnepséget a VMSZ szervezésében. A magyar haza jó úton halad ahhoz, hogy visszanyerje régi önbecsülését - mondta Magyar Levente.
19:27, Frissítve: 22:03

Megtelt hívekkel a szabadkai székesegyház

Szent István hazánkat hazánkká és a keresztény Európa részévé tette - emelte ki prédikációjában Márfi Gyula veszprémi érsek a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban tartott misén szombaton délután.

Népszerű

vízben rekedt autó

Hatalmas felhőszakadás árasztotta el Szabadkát

Sok gondot okozott a heves eső Szabadkán csütörtök délután. Több út is járhatatlanná vált, mivel a csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot.

Eltűnt egy majom a Palicsi Állatkertből

Az állatnak még tegnap veszett nyoma, azóta pedig már a rendőrség is keresi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a majom elszökött-e, vagy pedig valaki ellopta.
vihar

Ítéletidőre figyelmeztetnek Szerbiában

A Szerbia Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint az elkövetkező három napban az ítéletidő az ország egész területére kiterjedhet, de a legkritikusabb helyzet Nyugat-Szerbiában várható.