Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Falunapot ünnepeltek Magyarcsernyén

2021.07.25
08:49
2021.07.25
18:11
Forrás
Pannon RTV
Falunapot ünnepeltek tegnap a bánáti Magyarcsernyén. Elmaradt ugyan a Csernyeiek találkozója, de a Helyi Közösség Tanácsa egész napos programját szép számú közönség – többségében helybéli – jelenlétében tartották meg.

Másfél év után ez volt a magyarcsernyeiek legtömegesebb rendezvénye. Miközben a családok és baráti társaságok sütöttek, főztek, addig Bacsik Lőrinc Natália és Bálint Tímea mintegy harminc gyereket ügyességi játékokra invitált. A Szent Ágota templomban pedig ünnepi szentmisét mutatott be Tapolcsányi Emánuel plébános.

Tóth László, tanácselnök, Magyarcsernye: „Vannak, akik hazajöttek, de többség, aki elment, sajnos csak magával vitte nemcsak a családját, hanem még a baráti kört is. Elmentek és így fogyatkozunk. De természetesen mi, akik maradtunk, vagy itthon vagyunk, nem adjuk fel és ameddig csak bírjuk megtartjuk a rendezvényeket, hogy szebbé, jobbá tegyük falunkat.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Csányi József élt Nagybecskereken, Németországban, Újvidéken, most pedig Szabadkán, de a szíve hazahúzta szülőfalujába. Pedig már senkije sincs Magyarcsernyén: „Évek óta már ez így van, hogy ritkán múlik el a nap, hogy valami magyarcsernyei régi esemény ne jusson az eszembe. Mert felejthetetlen gyerekkorom volt, mint sok más kortársamnak abban az időben.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Erre az alkalomra megjelent a Csernyei Újság 26. évfolyamának második száma. A lapot hatszáz példányban nyomtatják, és ingyenesen eljuttatják minden helyihez, a vidéken élő klubtagokhoz és a külföldön élő elszármazottakhoz is.

Nagy Erzsébet, főszerkesztő, Csernyei Újság: „Ez a 26. évfolyam azt jelenti, hogy több mint negyed évszázada megjelenik a Csernyei Újság, rendszeresen. Évente négyszer. És a második szám az mindig, minden évben a Csernyeiek találkozójára és a falunapra jelenik meg.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Több mint két évtizedes hagyomány volt, hogy a Szent Anna-napjához legközelebbi szombaton megszervezzék a Csernyeiek találkozóját. Ehelyett az idén egy beszélgetés és fogadás volt a helyi közösségben.

Halász György, elnök, Csernyeiek Klubja: „Bár adná a jó Isten, hogy legyen még Csernyeiek találkozója, de én nem bízom benne. De ez is egy különleges nap, hogy annyian érdemesnek tartották, hogy eljöjjenek ide. Legalább mi meg fogunk emlékezni a Csernyeiek találkozójáról.”

A Roham labdarúgó-pályáján megtartott rendezvény zenei programjában fellépett Szabó Dékány Zsófia a Juhász Zenekar kíséretében, valamint bemutatkoztak a helybeli Ady Endre Művelődési Egyesület szavalói és néptáncosai is.

Magyarcsernye
Csernyei Újság
Csernyeiek Klubja
falunap

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.