Ugrás a tartalomra
Pixabay

Február 14-e, Bálint-napja van

2020.02.14
07:18
2020.02.14
18:15
Forrás
Pannon RTV
Szent Bálint, azaz Valentin a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje.

Szerelem, jegygyűrű, szívek, bonbonok és romantikus vacsorák - ez az a nap, amikor minden ilyen és ehhez hasonló dolog felértékelődik. Ma van a szerelmesek napja, azaz Bálint-nap. A virágüzletek forgalma egekbe szökik, a férfiak pedig reggel óta azon morfondíroznak, hogyan tudnának örömöt szerezni kedvesüknek. Stábunk igyekezett a szokásoshoz képest más szemszögből megközelíteni a Bálint-napot.

Ezen a napon a hagyományok szerint a párok megajándékozzák egymást, legyen szó virágról, ékszerről, utazásról vagy egy romantikus vacsoráról. A Szabadkán található szerelmesek hídjához is több pár ellátogat, ahol elhelyezik a szerelmüket jelképező lakatot. Sőt, akadnak olyan férfiak is, akik itt kérik meg kedvesük kezét.

Pannon RTV

Már kora délelőtt megkezdődött a sürgés-forgás a virágüzletekben Szabadkán. Szebbnél-szebb virágok fogadták a vásárlókat. Túlnyomó többségben férfiak térnek be az üzletbe és klasszikusan a vörös rózsát keresik. Harangozó Éva, virágüzlet-tulajdonos: „Volt rendelésünk egy eljegyzésre, szép kis doboz, gyűrűvel és mellé édességgel. Van több ilyen változat. Igyekszünk, hogy amit kérnek azt megcsináljuk. ”
Többen erre az időpontra időzítik a leánykérést. Csillogó karikagyűrűk várták egész nap a vásárlókat egy szabadkai ékszerüzletben. Leginkább fiatalok térnek be a Bálint-napot megelőző napokban az üzletbe - tudtuk meg az eladótól.

Pannon RTV

A szerelem nem ismer határokat - tartja a mondás. A fiatalok körében rendkívül népszerű a február 14-e, de vajon mi a helyzet az idősebb korosztállyal? Szádeczky Éva: „Tiszteljük egymást, tiszteljük egymás hóbortjait, és a berögződött szokásait is, viszont vigyázunk is egymásra. Kezdek egy kicsit rosszul hallani, akkor megkérem a páromat, hogy beszéljen hangosabban. Vagy, ha kint voltam a fürdőszobába, nem hallom, akkor visszajövök, hogy mit mondtál? Ő pedig nem mérges, hogy meg kell ismételni. Ő viszont rosszul lát, és amikor, ha együtt megyünk valahova, szólok neki, hogy itt le kell lépni, ott fel kel lépni. Tulajdonképp most már nekünk ez a szeretet.”

Pannon RTV

Gyurica Irén Anna: „Megkérdeztük egymástól, hogy mi szerelmesek vagyunk, vagy szeretjük egymást, vagy szeretet. Addig jutottunk, hogy ez egy kölcsönös szeretet már ebben a korban, mert ő egy évvel idősebb, mint én. Azt hiszem, hogy a mi korunkban a kölcsönös megértés, a kölcsönös szeretet, figyelem, egymásra való odafigyelés ez a legfontosabb.”

A Bálint-naphoz egyébként számos babona, hiedelem és néphagyomány fűződik. Ezen szokások legtöbbje a fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák vagy megtartsák szerelmüket. Ne felejtsük el azonban, hogy Bálint-napkor a gondosság, az udvariasság nem csak a szerelmeseknek jár. Gondolhatunk barátokra és mindenkire, aki felé szeretettel fordulunk.

Valentin nap
szerelem
Szent Bálint

Most

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.