Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Felkészültek a nyári tumultusra a Horgos-Röszke autópálya határátkelőn

2019-06-11
15:12
2019-06-11
23:01
Forrás
Pannon RTV
Felkészülten várják a Horgos-Röszke autópálya határátkelőn a nyári tumultust. A tavalyi évben három hónap alatt több millió járművet engedtek át ezen a határszakaszon.

Az illetékesek felhívták az utazók figyelmét arra, hogyan kell helyesen átkelni az országhatáron, és mit lehet egyik országból a másikba vinni.

Egyelőre a hétköznapokon egy óra alatt át lehet jutni a Horgos-Röszke autópálya határátkelőn Magyarországra. A nyári időszakban viszont akár 4-6 órát is rostokolhatnak az utazók.

Nagyidei Nóra:
„- Milyen sűrűn szoktak átjönni a határon, és mennyit szoktak várni általában?
- Hetente egyszer. Attól függ, hogy milyen sokan vannak. Néha egy óra hosszat, néha tíz percet.” 

A tavalyi év során a júniustól-augusztusig tartó időszakban több mint hat millió utas és két millió jármű haladt át ezen a határon. Az illetékesek elmondták, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az utasok ne várjanak órákat a határon.

Terbe Roland, rendőr százados, Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, Magyarország: „Lehetőségünk van arra is, hogy amennyiben az egyik oldalon jelentősen erősebb a forgalom, akkor az ellenkező oldalon irányváltoztatással meg tudjuk növelni az adott iránynak az áteresztő képességét. Ezáltal gyorsítva a határforgalom átléptetését.”

Vesna Mladenovićék autóját a Bicska névre hallgató rendőrkutya ellenőrzi. A terrier cigaretta és kábítószer kiszagolására van kiképezve. A nyári időszakban ugyanis a határátkelőhelyeken fokozott ellenőrzésre lehet számítani: „Nem szabad hústermékeket átvinni. Nem szabad tojást és tejtermékeket, pálinkát nagy mennyiségben, egy litert lehet fejenként és két doboz cigit.”

A legnagyobb problémát általában az alkoholos italok és a dohányáruk okozzák. Cigarettából 40 darab vihető be Magyarország területére, 20 darab szivarka, darabonként három grammnál nem nagyobb tömegű vagy 10 darab szivar, illetve 50 gramm fogyasztási dohány.

Némedi-Varga Éva, pénzügyőr alezredes, Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, Magyarország: „Mi az, ami behozható harmadik országból. Mondjuk Szerbia irányából belépőknek. Az alkohol, illetve az alkoholtartalmú italok. Nagyon fontos az, hogy a tizenhetedik életévüket betöltött személyekre vonatkoznak ezek a szabályok. Négy liter szőlőbor, 16 liter sör, egy liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb tartalmú alkoholtartalmú termék, illetve két liter 22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék az, ami behozható.”

Az illetékesek ugyanakkor arra kérik az utazókat, hogy a nyári időszakban aki teheti, válassza a kisebb határátkelőhelyeket, valamint készüljön fel a hosszabb várakozási időre. Az uniós állampolgárok a számukra kijelölt sávon közlekedjenek, így meggyorsíthatják az átkelést, hangsúlyozták.

szerb-magyar határ
Horgos-Röszke
határinfó

Most

11:25, Frissítve: 11:31

Kiütéses győzelemmel tért vissza a TSC

Magabiztos győzelmet aratott hazai pályán a topolyai TSC az ivanjicai Javor Matis együttese ellen. A kék-fehérek biztosan tartják a tabella negyedik helyét a szerbiai labdarúgó Szuperligában.
08:27

WHO: Dél-Amerika az új gócpont

Meghaladta a 6 millió 267 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma a világban. A halálos áldozatok száma több mint 373 ezer, 2,8 millióan pedig már legyőzték a kórt.
07:52, Frissítve: 08:02

Ma van pünkösdhétfő

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.