Ugrás a tartalomra

Figyeljünk a vízkészleteinkre!

2019.09.13
14:00
2019.09.13
18:11
Forrás
Pannon RTV
A Palicsi- és a Ludasi-tó vízgyűjtő területét, illetve annak élővilágát vizsgálták két éven keresztül a szakemberek. A kutatás mintegy 17 ezer hektáron folyt.

A Palics-Ludas Közvállalat által kezdeményezett projekt eredményeit ma ismertették Ludason.

Vajdaságban mintegy 10 ezer hektárnyi felszíni és felszín alatti vizet, csatornát vizsgáltak meg az elmúlt két év alatt. Ebben több mint tíz kutató, szakmunkatárs, egyetemi tanár, biológus és ökológus vett részt. Tölgyesi Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa a vízelvezető csatornák élővilágát kutatta, hogy újszerű kezelési módokat állíthassanak fel, mivel több ezer kilométer csatorna, és felszín alatti vízhálózat van Vajdaságban és Magyarországon egyaránt. „A régióban átlagosan 2-4 méterrel lecsökkent a talajvízszint az utóbbi 50-60 évben. Vannak olyan magasabban fekvő területek, ahol akár 7-10 méter csükkenésről is beszélhetünk. Ez viszont már olyan szinten károsítja az élővilágot, a mezőgazdasági termelékenységet és a gazdasági céllal létesített erdők produktivitását, hogy az már probléma” - fejtette ki a szakember.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója és a projekt menedzsere elmondta, az elsődleges céljuk az volt, hogy megismerjék a Palicsi- és a Ludasi-tó vízgyűjtő területét és felmérjék a problémákat, hogy ezáltal egy komplex megoldást találjanak azok kezelésére, hiszen ezek a csatornák és vizek minősége és mennyisége is nagyban befolyásolja a jelenlegi ivóvíz készletünket. „Ha nem próbálunk meg visszatérni ahhoz az összhanghoz, amiben valamikor az őseink együtt éltek a természettel, akkor behozhatatlan károk történnek, és nem fogjuk tudni visszafordítani a folyamatot. Mi úgy érezzük, hogy még nincs késő, nem szeretnénk vészharangokat kongatni, de azért valójában itt a pillanat, hogy odafigyeljünk, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk arra, hogy hogyan használjuk a vízkészleteinket, hogyan bánunk azzal” - figyelmeztetett az igazgató.

A kutatás a Vizes élőhelyek fenntartható kezelése a Palicsi- és Ludasi-tó határon átnyúló vízgyűjtőjén elnevezésű IPA projekt keretein belül valósult meg.

vízkészlet
talajvíz
Ludasi-tó
Palicsi-tó
IPA projekt
Palics-Ludas Közvállalat
kutatás
Tölgyesi Csaba
Dobó Márta

Most

Népszerű