Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Figyeljünk a vízkészleteinkre!

2019-09-13
14:00
2019-09-13
18:11
Forrás
Pannon RTV
A Palicsi- és a Ludasi-tó vízgyűjtő területét, illetve annak élővilágát vizsgálták két éven keresztül a szakemberek. A kutatás mintegy 17 ezer hektáron folyt.

A Palics-Ludas Közvállalat által kezdeményezett projekt eredményeit ma ismertették Ludason.

Pannon RTV

Vajdaságban mintegy 10 ezer hektárnyi felszíni és felszín alatti vizet, csatornát vizsgáltak meg az elmúlt két év alatt. Ebben több mint tíz kutató, szakmunkatárs, egyetemi tanár, biológus és ökológus vett részt. Tölgyesi Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa a vízelvezető csatornák élővilágát kutatta, hogy újszerű kezelési módokat állíthassanak fel, mivel több ezer kilométer csatorna, és felszín alatti vízhálózat van Vajdaságban és Magyarországon egyaránt. „A régióban átlagosan 2-4 méterrel lecsökkent a talajvízszint az utóbbi 50-60 évben. Vannak olyan magasabban fekvő területek, ahol akár 7-10 méter csükkenésről is beszélhetünk. Ez viszont már olyan szinten károsítja az élővilágot, a mezőgazdasági termelékenységet és a gazdasági céllal létesített erdők produktivitását, hogy az már probléma” - fejtette ki a szakember.

Pannon RTV

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója és a projekt menedzsere elmondta, az elsődleges céljuk az volt, hogy megismerjék a Palicsi- és a Ludasi-tó vízgyűjtő területét és felmérjék a problémákat, hogy ezáltal egy komplex megoldást találjanak azok kezelésére, hiszen ezek a csatornák és vizek minősége és mennyisége is nagyban befolyásolja a jelenlegi ivóvíz készletünket. „Ha nem próbálunk meg visszatérni ahhoz az összhanghoz, amiben valamikor az őseink együtt éltek a természettel, akkor behozhatatlan károk történnek, és nem fogjuk tudni visszafordítani a folyamatot. Mi úgy érezzük, hogy még nincs késő, nem szeretnénk vészharangokat kongatni, de azért valójában itt a pillanat, hogy odafigyeljünk, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk arra, hogy hogyan használjuk a vízkészleteinket, hogyan bánunk azzal” - figyelmeztetett az igazgató.

Pannon RTV

A kutatás a Vizes élőhelyek fenntartható kezelése a Palicsi- és Ludasi-tó határon átnyúló vízgyűjtőjén elnevezésű IPA projekt keretein belül valósult meg.

vízkészlet
talajvíz
Ludasi-tó
Palicsi-tó
IPA projekt
Palics-Ludas Közvállalat
kutatás
Tölgyesi Csaba
Dobó Márta

Most

09:19, Frissítve: 09:34

Több mint 6 ezer új fertőzött Magyarországon

Több mint 980 ezer embert már beoltottak Magyarországon - közölte ma a koronavirus.gov.hu; meghalt 108, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6201 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon.
08:53

Többnyire derűs, de hűvös lesz az idő

A hideg reggel és helyenkénti dér után ma napközben túlnyomóan napos, de kissé hűvös idő lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet -7 és -2, a legmagasabb pedig 8 és 10 fok között alakul. Gyenge déli és délkeleti szél fúj.

Népszerű

Újabb szigorítások hétvégére

Döntött a szerbiai válságtörzs, szigorítások várnak ránk a hétvégén a koronavírus gyors terjedése miatt. Szombat déltől hétfő reggel 6 óráig csaknem minden bezár az országban. Az új intézkedéseket a Szerb Kormány is jóváhagyta.